Μόνο αν είμαστε ενωμένοι θα τα καταφέρουμε

|
ΤΑΣΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ

Του Γιώργου Ορφανού*

Η έλευση του 2014, δημιουργεί ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Το κλίμα απαισιοδοξίας των προηγούμενων πέντε ετών αντικαθίσταται σταδιακά από την προσδοκία για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί απτό δείγμα της επιτυχημένης προσπάθειας της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος.

Επιπλέον, οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης στα θέματα του προϋπολογισμού του 2014,της προστασίας της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς, της διατήρησης του 13% ως ΦΠΑ στα είδη εστίασης, καταδεικνύουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για προστασία των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων ακόμη και αν έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόϊκα.

Στα παραπάνω ας προσθέσουμε την αναμενόμενη διανομή του 70% του πλεονάσματος, ως πρώτη κίνηση επιστροφής χρημάτων στον λαό μετά το 2010 όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Την ίδια ώρα, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014, μας δίνει τη δυνατότητα ως χώρα να αναδείξουμε το ζήτημα της οικονομικής ενοποίησης, της μείωσης του δημόσιου χρέους, της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και της προάσπισης της κοινής ασφάλειας.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η υπόθεση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η καθιέρωση και η αξιοποίηση της οποίας θα συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, με πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει και το «στοίχημα» της διπλής κάλπης του Μαΐου, τις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις στην εποχή της πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, όλοι μας περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να επιδείξουμε σύνεση και σύμπνοια αν θέλουμε οι κόποι και οι θυσίες των τελευταίων ετών να μην πέσουν στο κενό. Η διχόνοια και η μοιρολατρία δεν χωρούν σε ένα λαό σε πολίτες που έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούν να πετύχουν πολλά ακόμη και στα δύσκολα. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

*Ο Γιώργος Ορφανός είναι βουλευτής της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.