Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Έλλειψη ύπνου: Μάθετε τις συνέπειες!

0
0
0
0

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν τα...

οφέλη του ύπνου, που είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για την υγεία μας.

Αν παραλείπουμε τον ύπνο μας, προκαλούμε πολλές αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με το "radar.gr", τα παρακάτω, είναι από τα πλέον αρνητικά αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου:

-Έρευνες καταδεικνύουν, ότι άνθρωποι που κοιμούνται κάτω από εφτά ώρες την ημέρα τείνουν να είναι παχύσαρκοι.

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας, αφού η λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη, μειώνεται, ενώ η γρελίνη, η οποία την ενεργοποιεί, αυξάνεται.

-Ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια ή άλλη σοβαρή αναπνευστική διαταραχή στον ύπνο, είναι επιρρεπείς σε κακές διατροφικές επιλογές, δηλαδή είχαν διατροφή υψηλή σε χοληστερόλη, πρωτεΐνες και ολικό λίπος, με τις γυναίκες να επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό.

-Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο κάθε νύχτα είχαν 2.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη, ενώ αυτοί με 6 ή περισσότερες ώρες είχαν 1.7 περισσότερες πιθανότητες.

-Οι καρδιακές προσβολές ήταν κατά 45% πιο συχνές σε γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε νύχτα σε σχέση με αυτές που κοιμόντουσαν περισσότερο.

-H αποφρακτική υπνική άπνοια έχει συσχετισθεί με χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο πιο σοβαρή είναι η διαταραχή τόσο πιο σοβαρού βαθμού είναι η υπέρταση.

Η παχυσαρκία επηρεάζει και τις δύο διαταραχές, οπότε η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τους σχετιζόμενους κινδύνους για την υγεία.

-Τα ατυχήματα αυξάνουν, αφού το 20% περίπου των σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα έχουν σχέση με ένα νυσταγμένο οδηγό και αυτό είναι ανεξάρτητο από τη χρήση αλκοόλ.

-Άνθρωποι που δυσκολεύονται να τους πάρει ο ύπνος, αυτοί που ξυπνούν συχνά το βράδυ ή είναι ζαλισμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν 2 με 4.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν μια πτώση.

-Όσοι κοιμούνται λίγο, είναι πιο επιρρεπείς για την εμφάνιση κατάθλιψης, διανοητικής σύγχυσης και χρήσης αλκοόλ.

Οι έφηβοι επηρεάζονται επίσης, σύμφωνα με έρευνα σε μαθητές γυμνασίου, αναφέροντας περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

-Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, αφού έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης διαταραχών όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

-O θάνατος μπορεί να είναι πιο κοντά, αφού οι άνθρωποι που κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ έχουν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες θανάτου, ασχέτως μάλιστα  από την αιτία που θα τον προκαλέσει.

Σχόλια Αναγνωστών

σχετικές ειδήσεις

300x250 1

καιρός

MPS

like us

aspida new banner

follow us

 

Xinis Education Festival 2016 Thestival 300X250