Την μέθοδο της «Διαδερμικής Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής» εφάρμοσε με επιτυχία, για πρώτη φορά παγκοσμίως, ο Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Σαπαλίδης και θα λάβει βραβείο Αριστείας για το κλινικό-εργαστηριακό Έργο και την Εφαρμογή Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών.

Πρόκειται για την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, ολική αφαίρεση χολής, με τη μέθοδο της διαδερμικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στη Γ’ Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ισαάκ Κεσίσογλου.

Μικρότερες τομές, εξάλειψη παρενεργειών, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα!

Με τη νέα τεχνική έπειτα από είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα δια του ομφαλού, τοποθετείται η κάμερα οπτικής. Οι λαβίδες τοποθετούνται διαδερμικά, χωρίς τομή, με ελάχιστο τραύμα, καθώς είναι μικρότερες από τις συνηθισμένες.

Οι χειρουργικοί χρόνοι είναι ίδιοι με την κλασική λαπαροσκοπική τεχνική. Δεν απαιτείται, ωστόσο, συρραφή των τραυμάτων των λαβίδων.

Η χρήση των εργαλείων νέας τεχνολογίας προσφέρει τη δυνατότητα ίδιων χειρισμών, μειώνει ακόμη περισσότερο το τραύμα, καθώς και τις επιπλοκές από τα τραύματα του κοιλιακού τοιχώματος (φλεγμονή, κήλη), ενώ βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.