Είχαν γίνει παλαιότερα κάποιες προσπάθειες που πάγωσαν όταν προέκυψαν ανησυχίες για την ασφάλειά του και τις αντενδείξεις.

Όπως όμως αναφέρει η Guardian, το χάπι ονομάζεται DMAU (συντομογραφία της χημικής ονομασιάς Dimethandrolone Undecanoate). Όπως και τα γυναικεία αντισυλληπτικά, συνδυάζει διάφορες ορμόνες - μια προγεστερόνη και ένα ανδρογόνο (όμοιο της τεστοστερόνης). Μαζί με το χάπι, οι επιστήμονες αναπτύσσουν αντισυλληπτικά τζελ και ενέσιμα για τους άνδρες.

Η ιδέα κυκλοφορεί εδώ και καιρό. Κάποιοι συμμετέχοντες είχαν παρενέργειες όπως κατάθλιψη, μεταβολή διάθεσης, ακμή, μεταβολές στη λίμπιντο και άλλα - όλα πανομοιότυπα με αυτά που περνούν οι γυναίκες. Ένας συμμετέχων βέβαια, αυτοκτόνησε και ένας άλλος δεν ανέκτησε ποτέ την παραγωγή σπέρματος.

Η τελευταία έρευνα για ένα ημερήσιο χάπι για άντρες εκτελέστηκε σε άντρες στη Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια. 83 εθελοντές μεταξύ 18 και 50 ετών συμμετείχαν για ένα μήνα και πράγματι, κατάφερε να μειώσει την παραγωγή σπέρματος. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν συμπτώματα ή αλλαγές στη διάθεση. Ωστόσο, σημειώθηκε μια αύξηση βάρους και αλλαγή στη χοληστερίνη, όχι όμως σε ανησυχητικό βαθμό.

Η έρευνα εξέτασε τρόπους που παλαιότερες έρευνες είχαν αποτύχει - όπως το ότι το ανδρικό σώμα αποτοξινώνεται πιο γρήγορα από το γυναικείο, που σημαίνει ότι οι άνδρες θα χρειάζονταν τη διπλή ποσότητα χαπιού. Επιπλέον, τα επίπεδα τεστοστερόνης ενδεχομένως να προκαλέσουν φλεγμονή στο συκώτι.

Κρατώντας υπόψη μας βέβαια ότι η γυναικεία αντισύλληψη προκαλεί εξίσου μεγάλα προβλήματα - θρόμβωση, εγκεφαλική βλάβη - ίσως έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο βήμα στη σεξουαλική υγεία.

Πηγή: huffingtonpost.gr