Η περιοδική έκθεση "Νίκολα Τέσλα: Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον" φιλοξενείται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις", στη Θεσσαλονίκη και στοχεύει να αναδείξει το πολυσήμαντο έργο του, που διαμόρφωσε τον αιώνα του και άνοιξε νέες προοπτικές για το μέλλον. Σε συνεργασία με το Μουσείο "Νίκολα Τέσλα" του Βελιγραδίου, επιχειρείται παράλληλα η ανάδειξη της πολύπλευρης προσωπικότητάς του, η ευφυΐα και ο οραματισμός του, αλλά και η κοσμοθεωρία του για την ζωή, καθώς ο Νικόλα Τέσλα υπήρξε, με τις αξίες που πρέσβευε, και ένας φιλόσοφος.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2018 και τα εγκαίνιά της γίνονται σήμερα, Σάββατο 4 Νοεμβρίου (στις 19:00), οπότε εκτός από τις ομιλίες που θα γίνουν (γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Ματρώνα Κυπριανίδου, πρόεδρος Δ.Σ. Νόησις, Μιχάλης Σιγάλας, διευθύντρια Πολιτιστικού Κέντρου Βελιγραδίου, Ivona Jevtic, και διευθυντής του Μουσείου "Νίκολα Τέσλα", Branimir Jovanovic), θα λάβει χώρα μία και μόνη επίδειξη στο κοινό της λειτουργίας του πηνίου Τέσλα, ύψους 4,5 μέτρων, που μπορεί να παράγει 12 εκατομμύρια Volt. Επίσης, καθημερινά, στον εξωτερικό χώρο του Νόησις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα επιδείξεις ενός μικρότερου πηνίου, δύο μέτρων (2 εκατομμύρια Volt).

Εντός της έκθεσης, ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί σε πληθώρα εκθεμάτων που παρέχουν πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Τέσλα, τις εφευρέσεις του, τη φιλοσοφία του για τη ζωή. Σε αυτά περιλαμβάνονται 15 διαδραστικά εκθέματα, όπως ένα επιτραπέζιο πηνίο Τέσλα, το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να κινήσει μόνος του και να βλέπει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που δημιουργούνται, μοντέλα σε μακέτες των εργαστηρίων του Τέσλα, ηλεκτροκινητήρες, ακόμη και μία μινιατούρα αντίγραφο του πύργου που είχε δημιουργήσει στο Λονγκ Άιλαντ για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, ο οποίος έμεινε ανολοκλήρωτος.

Σε αυτή την μικρογραφία οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη μεταφορά ενέργειας σε συσκευή δέκτη που βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου, προκειμένου να κατανοήσουν το όραμα που είχε ο εφευρέτης για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Μπορεί ακόμη να δει κάποιος δεκάδες πατέντες του οι οποίες συνέβαλαν στην ανακάλυψη μετέπειτα εφευρέσεων, όπως η ασύρματη μετάδοση σημάτων, οι ακτίνες Χ κ.α.

Ένα ακόμη μοντέλο σε κλίμακα είναι και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας. Σε οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε videoroom, περιλαμβάνονται δύο ολιγόλεπτα βίντεο: ένα 15λεπτο που αποτελεί περίληψη της ζωής και του έργου του, και ένα επτάλεπτο, που είναι ο αυθεντικός επικήδειος ραδιοφωνικός λόγος του δημάρχου της Νέας Υόρκης "F.H. LaGuardia", στον οποίο ουσιαστικά εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά του Νίκολα Τέσλα στον δυτικό κόσμο.

Η έκθεση περιλαμβάνει τέλος και μία οθόνη αφής γύρω από τις απόψεις του μεγάλου εφευρέτη, που έγιναν τρόπος ζωής για τον ίδιο, για την εγκράτεια, την ανιδιοτέλεια, την προσφορά, καθώς και για την φιλοσοφία του για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την δωρεάν ενέργεια.

Διάρκεια έκθεσης
Από τις 21/10/2017 μέχρι τις 31/3/2018

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη-Παρασκευή: 10:00-15:00
Σάββατο: 13:30-20:30
Κυριακή: 11:30-18:30
Δευτέρα: κλειστά