Μέταλλο σε υγρή μορφή χρησιμοποίησαν ερευνητές του RMIT University στην Αυστραλία, για να δημιουργήσουν δισδιάστατα υλικά με πάχος λίγων μόλις ατόμων, όμοια των οποίων δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στη φύση.

Όπως σημειώνεται σε ανάρτηση στη σελίδα με τα νέα του πανεπιστημίου, το επίτευγμα αυτό δεν θα φέρει επανάσταση μόνο στη χημεία, αλλά αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και σε τομείς όπως η αποθήκευση δεδομένων, ανοίγοντας επίσης και τον δρόμο για ταχύτερες ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το naftemporiki.gr, αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να διαλύσουν μέταλλα σε υγροποιημένο μέταλλο,δημιουργώντας πολύ λεπτά στρώματα οξειδίου,που δεν υπήρχαν προηγουμένως ως διαστρωματωμένες δομές/διατάξεις και που μπορούν εύκολα να "ξεφλουδιστούν".

Τα στρώματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τμήματα ημιαγωγών σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.Όσο πιο λεπτό είναι το στρώμα,τόσο ταχύτερα τα ηλεκτρονικά,ενώ επίσης μικρότερα στρώματα συνεπάγονται και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.Σημειώνεται πως,μεταξύ άλλων,τέτοια στρώματα χρησιμοποιούνται και στις οθόνες αφής κινητών και tablets.

Η όλη διαδικασία,σύμφωνα με τους ερευνητές,είναι ιδιαίτερα απλή και φθηνή-σε σημείο που δεν απαιτούνται καν ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις.