Ολοένα και πιο αισθητή γίνεται τα τελευταία χρόνια η πολιτική πόλωση τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Πολλοί δε είναι οι πολιτικοί και οι αναλυτές που έχουν δείξει με το δάχτυλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ως τους κατ' εξοχήν ενόχους.

Το σκεπτικό των επικριτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι το γεγονός πως οι χρήστες τείνουν να εκτίθενται σε απόψεις μόνο των ομοϊδεατών τους, συχνά με πολωτικό τρόπο, αυτο-παγιδευόμενοι και αναπαράγοντας χωρίς αντίλογο εμπρηστικά σχόλια φίλων και παραπλανητικές ή συνωμοσιολογικές «ειδήσεις», που στην πραγματικά δεν είναι ειδήσεις.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια νέα αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική πόλωση είναι πιο υπαρκτή όχι στους ανθρώπους 18 έως 40 ετών, αλλά στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες άνω των 75 ετών, οι οποίοι κάνουν μικρότερη έως καθόλου χρήση του Facebook και των άλλων κοινωνικών μέσων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Μπράουν, με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών Τζέσε Σαπίρο, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας (NBER) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «New York Times», ανέλυσαν στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, συσχετίζοντας τη χρήση του διαδικτύου με το βαθμό πολιτικής πόλωσης κάθε ομάδας.