Ακούνε φωνές ή βλέπουν φαντάσματα όσοι πίνουν πολύ καφέ!

|
THESTIVAL TEAM

Να δουν φαντάσματα ή να ακούν συχνά ανύπαρκτες φωνές είναι γεγονότα που μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες καφέ…!

Σύμφωνα με έρευνα της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Durham, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Personality and Individual Differences», οι άνθρωποι που πίνουν πολλούς καφέδες τη μέρα μπορεί να δουν φαντάσματα ή να ακούν φωνές. Βέβαια, όταν λέμε πολλούς καφέδες δεν εννοούμε 1-2 καφέδες την ημέρα αλλά π.χ. περισσότερο από επτά κούπες στιγμιαίου καφέ καθημερινά.

Αυτά τα άτομα είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις σε σύγκριση με κάποιον που πίνει μια κούπα. Συγκεκριμένα, οι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν ότι οι ψευδαισθήσεις δεν είναι σαφής ένδειξη ψυχικής ασθένειας και πως το 3% των ανθρώπων ακούν συχνά φωνές. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής 200 φοιτητές ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ που κάνουν.

Ο φοιτητής ψυχολογίας Simon Jones, ο οποίος ηγείται της έρευνας δήλωσε πως: “Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην έρευνα που κάνουμε για να διαπιστώσουμε τους ευρύτερους παράγοντες που συνδέονται με τις ψευδαισθήσεις. Ακόμη και αν η καφεΐνη ευθύνεται για αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας, αυτό συμβαίνει σε μικρό ποσοστό.”

Ο ίδιος φοιτητής σε μελέτη που είχε κάνει στο παρελθόν είχε πει πως ένα παιδικό τραύμα είναι ικανό να προκαλέσει στο μέλλον αλλοίωση της αίσθησης της πραγματικότητας και πως όταν ο άνθρωπος είναι πιεσμένος, ο οργανισμός του εκκρίνει την ουσία κορτιζόλη, η οποία πολλαπλασιάζεται εάν συνδυαστεί με κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης, η οποία μπορεί να βρεθεί και σε άλλα ροφήματα όπως τσάι, σοκολάτα και ενεργειακά ποτά, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ψευδαισθήσεις. Άξιο αναφοράς είναι πως η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει και την εγκυμοσύνη καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή το μωρό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος.

Τέλος, η έρευνα αυτή δεν αποτελεί την μόνη εργασία που κάνουν οι επιστήμονες αυτήν την εποχή προκειμένου να ανακαλύψουν τις ουσίες που ίσως να συμβάλλουν στην δημιουργία ψευδαισθήσεων, όπως η ζάχαρη και το λίπος.

Πληροφορίες: 24wro.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.