Τα "Καφέ της Επιστήμης" συνεχίζονται και το 2012! Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το ΝΟΗΣΙΣ σας καλούν για έβδομη χρονιά να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με...

τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας. Το χορό των …καφέδων ανοίγει το θέμα των σωματιδίων που ονομάζονται νέτρινα. Για τα αινιγματικά νετρίνα την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 821231), ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αργύρης Νικολαΐδης.

Τα νετρίνα, 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, παραμένουν τα πλέον αινιγματικά και μυστηριώδη σωματίδια. Εξαιτίας της ασθενούς αλληλεπίδρασής τους με την ύλη, καταφέρνουν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις και να μας μεταφέρουν πληροφορίες από το εσωτερικό του ήλιου, από καταρρέοντες υπερκαινοφανείς αστέρες, από μακρινούς γαλαξίες. Τα νετρίνα επηρεάζουν φαινόμενα που εκτυλίσσονται σε ποικίλες αποστάσεις, από τις υποατομικές αποστάσεις έως τις αποστάσεις κοσμικής κλίμακας. Πρόσφατα η θεωρία της σχετικότητας του Einstein αμφισβητήθηκε, όταν το πείραμα OPERA μέτρησε την φαινομενική ταχύτητα των νετρίνων να ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός, καθώς αυτά ταξιδεύουν από το CERN στο Gran Sasso.

 Η συζήτησή θα αναδείξει τις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις για την κατανόηση της φυσικής των νετρίνων και τις πειραματικές τεχνικές ανίχνευσης των νετρίνων (τηλεσκόπια νετρίνων), που αποτελούν επιτεύγματα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας.