Τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του Facebook πέρασαν με άνεση τον πήχυ των προσδοκιών, πυροδοτώντας ένα ράλι στη μετοχή του στις ηλεκτρονικές μεταμεσονύχτιες συναλλαγές, μετά το κλείσιμο της επίσημης πλατφόρμας της Wall Street. Tους επενδυτές φάνηκε να καθησύχασε και η πληροφορία, που έδωσε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι έχει βάλει στην άκρη 3 δισ. δολάρια προκειμένου να καλύψει τον διακανονισμό του με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για τα σκάνδαλα διαρροής προσωπικών δεδομένων.

Το Facebook  προειδοποίησε ότι το κόστος των νομικών περιπετειών για τα θέματα ιδιωτικότητας μπορεί να ανέλθει έως και τα 5 δισ. δολάρια, αλλά ούτε αυτό τρόμαξε την αγορά, αφού πολλοί φοβούνταν μία πολύμηνη και ακόμη πιο δαπανηρή διαμάχη με τις ρυθμιστικές αρχές. Έτσι η μετοχή του έκανε άλμα 10% στα 200,5 δολάρια.

Στο άλμα συνέβαλε βεβαίως και το γεγονός ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ εμφάνισε έσοδα ύψους 2,43 δισ. δολαρίων ή 85 σεντ ανά μετοχή. Εάν μάλιστα εξαιρεθεί η πρόβλεψη των 3 δισ., τότε τα κέρδη θα ήταν 1,89 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,69 δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν 26% στα 15,1 δισ. δολάρια από 12 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Και τα δύο μεγέθη ήταν υψηλότερα των προβλέψεων των ειδικών.

Οι συνολικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για τον διακανονισμό, αυξήθηκαν 80% στα 11,8 δισ. δολάρια, καθώς η εταιρεία επένδυσε πολλά και για νέους ελέγχους ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του έτους θα είναι αυξημένες κατά 47% με 55% σε σχέση με πέρυσι.  

Οι μηνιαίοι χρήστες αυξήθηκαν 8% στα 2,4 δισεκατομμύρια, ενώ ανάλογη αύξηση παρουσίασαν και οι ημερήσιοι στα 1,6 δισεκατομμύρια.

Πηγή: naftemporiki.gr