Η Mozilla ζητά από την Apple να περιορίσει το ad tracking στα iPhones

|
THESTIVAL TEAM

Η Mozilla ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές για να ασκήσει πίεση στην Apple σχετικά με την ελευθερία που παρέχει στους “μαρκετίστες” να παρακολουθούν τα iPhones των καταναλωτών ώστε να τους προσφέρουν σχετικές διαφημίσεις.

Στο κέντρο της προσοχής τοποθετείται το ID που η εταιρία δημιουργεί για τα iPhones και iPads. Το αποκαλούμενο “identifier for advertisers” (IDFA) επιτρέπει σε διαφημιστικές εταιρίες να καταγράψουν την διά-δρασή σας με την συσκευή στο Apple App Store και στο Apple News, παρακολουθώντας τις εφαρμογές που κατεβάζετε και ποιες διαφημίσεις “πατάτε”.

Η καταγραφή αυτή βοηθάει τις εταιρίες να προσφέρουν προσωποποιημένες διαφημίσεις στους πιθανούς καταναλωτές. Ωστόσο, το IDFA δεν αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα του χρήστη του iPhone.

Αν όμως ακόμα βρίσκετε την συγκεκριμένη πρακτική ανησυχητική μπορείτε να την απενεργοποιήσετε από εδώ, Settings > Privacy > Advertising. Εκτός από αυτό μπορείτε και να επαναφέρετε το IDFA, διαγράφοντας τις καταγεγραμμένες προτιμήσεις.

Όταν ενεργοποιείται το “Limit Ad Tracking” στις συσκευές με λειτουργικό iOS 10 ή ανώτερο, ο Advertising Identifier θα αντικαθίσταται από μια σειρά από μηδενικά που θα αποτρέπουν την παρουσίαση προσωποποιημένων διαφημίσεων,” αναφέρει η Apple στην σελίδα υποστήριξης.

Ωστόσο η Mozilla ισχυρίζεται ότι οι χρήστες iPhone, δεν ενημερώνονται επαρκώς από την εταιρία για το πως δουλεύει το ad tracking και πως να το σταματήσουν. “Τα κακά νέα: Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ότι αυτή η λειτουργία (προσωποποιημένων διαφημίσεων) υπάρχει, πόσο μάλλον ότι μπορούν να την απενεργοποιήσουν. Και νομίζουμε ότι δεν πρέπει καν να το γνωρίζουν,” αναφέρει η εταιρία ανάπτυξης του Firefox σε σχετικό blog.

“Για αυτόν τον λόγο ζητούμε από την Apple να αλλάζει τους ID’s κάθε μήνα σε κάθε iPhone,” προσθέτει η εταιρεία. “Έτσι, ακόμα θα παραλαμβάνεις σχετικές διαφημίσεις – αλλά θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο για τις εταιρείες να φτιάξουν το προφίλ σου σε βάθος χρόνου.”

Μέχρι τώρα η Apple δεν έχει δώσει κανένα σχόλιο σχετικά με την κίνηση της Mozilla, αλλά έχει ξεκινήσει έντονος διάλογος αναμεσά στους χρήστες για το κατά πόσο η Mozilla παρουσιάζει μια σοβαρή θέση η αν παραπληροφορεί το κοινό. Το AppleInsider αποκάλεσε την συλλογή υπογράφων από την εταιρεία “λανθασμένη και περιττή,” ενώ πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι προτιμούν να βλέπουν προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Ένας αναλυτής που ειδικεύεται στην ιδιωτικότητα, ο Serge Edelman είπε στο PCMag ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο που η Apple διαχειρίζεται τα διαφημιστικά ID’s. “Η Apple κάνει πολύ καλή δουλειά: αν οι χρήστες επιλέξουν το ‘limit ad tracking’ από τα privacy settings, οι εφαρμογές δεν μπορούν καν να έχουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε κωδικό, κάτι που είναι καλύτερο από την περιοδική επαναφορά του κωδικού.”

Η κατάσταση στα Android είναι πολύ χειρότερη. Τον Φεβρουάριο ο Edelman, δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει πως χιλιάδες εφαρμογές συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες ακόμα και όταν οι χρήστες απενεργοποιήσουν το tracking από την ανάλογη ρύθμιση.

Ωστόσο η Mozilla υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες εντάσσουν αυτόματα τους καταναλωτές σε ad tracking υπηρεσίες αντί να τους ρωτήσουν πρώτα. “Αν η Apple κάνει αυτή την αλλαγή δεν θα αυξήσει μόνο την ιδιωτικότητα στα iPhone, αλλά θα στείλει και ένα μήνυμα στην Silicon Valley ότι οι χρήστες ζητούν από τις εταιρείες να προστατεύουν την ιδιωτική τους ταυτότητα τους από προεπιλογή.”

Πηγή: gr.pcmag.com

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.