ΗΠΑ: Οι αρχές πιέζουν την Google για δεδομένα χρηστών από το Google Maps

|
THESTIVAL TEAM

Η Google αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για να τους αποκαλύψει πληροφορίες για πού βρέθηκαν ή βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ αυτών εντελώς αθώοι για οποιοδήποτε αδίκημα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Forbes. Ο λόγος; Ένας νέος τρόπος “αντίστροφης αναζήτησης” για περιοχές όπου έχουν τελεστεί αδικήματα.

Να πώς λειτουργεί: η αστυνομία στέλνει στην Google ακριβείς συντεταγμένες και ζώνες ώρας εντός των οποίων έχει τελεστεί ένα αδίκημα. Στη συνέχεια από την Google ζητείται να παράσχει πληροφορίες για πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν εκείνες τις ώρες στα συγκεκριμένα σημεία. Τα άτομα αυτά φυσικά είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα εντελώς αθώα και άσχετα με οποιαδήποτε έκνομη δραστηριότητα. Οι συγκεκριμένοι χρήστες είναι απλοί άνθρωποι με λειτουργικό Android στα “έξυπνα” κινητά τους τηλέφωνα ή οποιοσδήποτε επισκέπτεται το Google Maps ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της Google.

Σε γνώση του Forbes ήρθε σχετικό ένταλμα τον Αύγουστο, ενώ λίγο νωρίτερα το ενημερωτικό δίκτυο WRAL είχε αποκαλύψει σειρά ενταλμάτων στο Raleigh της πολιτείας της North Carolina.

Άλλό ένα ένταλμα από τις αρχές προς την Google αποκαλύφθηκε προ ημερών στη Virginia. Από το περιεχόμενο γίνεται φανερό ότι λείπουν ορισμένες σημαντικότατες δικλείδες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

“Αυτό το σαφάρι ψαρέματος πληροφοριών έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή πάμπολλων πολιτών που είχαν την ατυχία να βρεθούν ή να περάσουν από μία περιοχή όπου φέρεται να τελέστηκε ένα έγκλημα”, ανέφερε ο Jerome Greco, νομικός της Legal Aid Society. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τόσο ευρεία πρόσβαση σε δεδομένα τόσο πολλών ανθρώπων μόνο με την υποψία μιας πιθανής χρήσης κινητού από κάποιο ύποπτο στην ευρύτερη περιοχή τέλεσης ενός εγκλήματος”.

Η πλέον πρόσφατη εντολή προς την Google, την οποία έφερε στο φως το Forbes νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, προέρχεται από το γραφείο του FBI στo Ηenrico της Virginia.

Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες κατέφυγαν στην Google μετά από σειρά τεσσάρων ληστειών στις οποίες άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν και λήστεψαν το ίδιο κατάστημα Dollar Tree μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του 2018. Ο διευθυντής του καταστήματος Dollar Tree ληστεύθηκε επίσης υπό την απειλή όπλου την ώρα που ήταν έτοιμος να αποθέσει χρήματα σε νυκτερινή θυρίδα της Wells Fargo, στο ίδιο τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα.

Το ένταλμα ζητεί το ιστορικό τοποθεσιών που διατηρεί η Google εντός τριών διαφορετικών περιοχών – μεταξύ αυτών στα σημεία που βρίσκονται το κατάστημα Dollar Tree και η θυρίδα της Wells Fargo – τις ώρες και τις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι πέντε ληστείες.
Το FBI ζήτησε επίσης πληροφορίες από την Google για χρήστες οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή. Το Google Maps δείχνει ότι σημαντικός αριθμός κατοικιών, καταστημάτων και εστιατορίων βρίσκεται εντός των ζωνών για τις οποίες έχει ζητούνται στοιχεία μέσω του εντάλματος.

Οποιοσδήποτε σε αυτές τις περιοχές χρησιμοποίησε υπηρεσίες Google σε εκείνα τα πέντε χρονικά σημεία είναι “παγιδευμένος” στην παγίδα των data. Για άγνωστους λόγους, ωστόσο, αρχεία δεν φαίνεται να παραδόθηκαν. Το Forbes δεν εντόπισε απαγγελία κατηγοριών κατά υπόπτων στα έγγραφα που υπέπεσαν στην αντίληψή του, ούτε ο αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος υπέγραφε το ένταλμα έλαβε κάποιου είδους απάντηση από την εταιρεία.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Google δεν φαίνεται να προχώρησε σε οποιαδήποτε νομική κίνηση ενάντια στα εντάλματα. Εκπρόσωπός της περιορίστηκε να δηλώσει: “Πάντα απορρίπτουμε τις υπερβολικά ευρείες αιτήσεις για αποκάλυψη στοιχείων των χρηστών μας”.

Η Google δεν παρείχε πληροφορίες ούτε τον Αύγουστο, όταν οι αρχές του Portland, της πολιτείας του Maine, ζήτησαν έρευνα του τύπου “reverse location”. Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία είχε ζητήσει από την εταιρεία τα στοιχεία μόνον όσων είχαν βρεθεί σε τουλάχιστον δύο από τα σημεία σε συγκεκριμένους χρόνους, κάτι που δεν συνέβη στο ένταλμα της Virginia.

Ο John Sherwin, στέλεχος του αστυνομικού τμήματος του Rochester της πολιτείας της Μινεσότα, τόνισε πάντως ότι δεν είναι μόνον η Google η οποία μπορεί να παράσχει ανάλογα στοιχεία στις αρχές, καθώς ανάλογα δεδομένα από Facebook και Snapchat θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα.

Μιλώντας στο Forbes, σημείωσε ότι υφιστάμενοί του από το τμήμα ανθρωποκτονιών εκτέλεσαν πρόσφατα ανάλογο ένταλμα στο Snapchat ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν φερόμενο ως ένοπλο ο οποίος είχε ανοίξει πυρ. Μολονότι δεν επρόκειτο για περίπτωση “αντίστροφης αναζήτησης”, η αστυνομία του Rochester χρησιμοποίησε τα δεδομένα του Snapchat και τα συνδύασε με πληροφορίες από τον πάροχο διαδικτυακής σύνδεσης του υπόπτου για να προσδιορίσει την IP του. Σε συνδυασμό δε με πληροφορίες από φίλους και συνεργάτες του, τελικώς κατάφεραν να τον εντοπίσουν. “Η τεχνολογία μάς έδειξε τον δρόμο”, ανέφερε ο Sherwin, συμπληρώνοντας ότι τα δεδομένα μπορούν να αθωώσουν ή και να εμπλέξουν περαιτέρω ένα πρόσωπο.

Μιλώντας ειδικότερα για την Google, ο Sherwin τονίζει ότι ο συνολικός όγκος και η ακρίβεια των δεδομένων που συλλέγει είναι “ασύλληπτα”.

“Οι άνθρωποι δεν κατανοούν σε τι εγγράφονται. Δεν καταλαβαίνουν ότι καταγράφονται λεπτομερώς, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από μια ιδιωτική βιομηχανία. Εάν κανείς καθίσει και το αναλογιστεί, πιθανότατα να θελήσει να καταστρέψει όλες τις συσκευές του και να μετακομίσει σε μία καλύβα στην Μοντάνα”.

Πηγή: capital.gr 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.