Οι “έξυπνες” συσκευές γίνονται ο κύριος στόχος των χάκερς

|
THESTIVAL TEAM

Με τα πάντα να βρίσκονται πλέον συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, από κλειδαριές, κάμερες ασφαλείας, ρολόγια μέχρι φούρνους μικροκυμάτων και ψυγεία, οι χάκερς έχουν έναν πολύ δελεαστικό στόχο σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του Kaspersky Lab.

Ο αριθμός κακόβουλου λογισμικού που σύλλεξε η Kaspersky Lab, εταιρεία που ειδικεύετε στον χώρο της ασφάλειας, το πρώτο εξάμηνο του 2018 έφτασε τα 121.588, δηλαδή 3 φορές περισσότερα απ ότι ολόκληρο το 2017, το οποίο με τη σειρά του έφερε 10πλάσια αύξηση σε σχέση με το 2016.

“Ο αριθμός τον έξυπνων συσκευών αυξάνετε ραγδαία… παρόλα αυτά οι κατασκευαστές δεν θέτουν την ασφάλεια σε προτεραιότητα: δεν υπάρχουν υπενθυμίσεις για αλλαγή κωδικού κατά την αρχική εγκατάσταση ή για αναβάθμιση σε νεότερες εκδόσεις λογισμικού, οι οποίες συχνά είναι περίπλοκες για τον μέσο χρήστη” έγραψε ο Vladimir Kuskov σε ένα blog post την περασμένη βδομάδα. “Αυτό κάνει τις έξυπνες συσκευές ιδιαίτερα ευπαθείς σε επιθέσεις καθώς είναι ευκολότερο να μολυνθούν από malware αλλά ταυτόχρονα κατέχουν βασικούς ρόλους μέσα στο σπίτι μας: κάποιες συσκευές ελέγχουν την κίνηση του δικτύου μας, άλλες βιντεοσκοπούν ενώ άλλες ελέγχουν συσκευές όπως για παράδειγμα τον κλιματισμό.”

“Όλο και περισσότερα exploits χρησιμοποιούνται εναντίων έξυπνων συσκευών και οι μολυσμένες συσκευές είναι ικανές να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και να κάνουν mine κρυπτονομίσματα” πρόσθεσαν.

Για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, οι χρήστες δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στις συσκευές τους να συνδέονται σε εξωτερικά δίκτυα εκτός και αν είναι απόλυτα απαραίτητο. Η εταιρεία προτείνει να επανεκκινούμε τις συσκευές μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να ελέγχουμε για ανανεωμένες εκδόσεις λογισμικού και να χρησιμοποιούμε περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης.

Πηγή: gr.pcmag.com

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.