Τις τελευταίες ημέρες, η Apple έχει ξεκινήσει φαινομενικά να κρατά μία πολύ πιο αυστηρή στάση απέναντι στις εφαρμογές που μοιράζονται τις υπηρεσίες τοποθεσίας των χρηστών με τρίτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης, η Apple έχει αφαιρέσει τέτοιες εφαρμογές από το App Store, ενημερώνοντας παράλληλα τους δημιουργούς πως η εφαρμογή τους παραβιάζει δύο μέρη από τις οδηγίες αναθεώρησης των εφαρμογών του App Store.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις που η Apple κρατά αυστηρή στάση σε τέτοιου είδους εφαρμογές. Η εταιρεία ενημερώνει τους developers μέσω email πως κατά την επαναξιολόγηση, η εφαρμογή τους παραβιάζει τις ενότητες 5.1.1 και 5.1.2 των οδηγιών αναθεώρησης του App Store και αφορούν τη μετάδοση των δεδομένων τοποθεσίας του χρήστη αλλά και της ενημέρωσής του ότι γίνεται συλλογή τέτοιων δεδομένων.

Ας δούμε όμως τι λένε οι κανονισμοί που παραβιάζουν οι εν λόγω εφαρμογές.

Legal 5.1.1 και Legal 5.1.2

“Η εφαρμογή που μεταδίδει δεδομένα τοποθεσίας του χρήστη προς τρίτους, χωρίς να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση από το χρήστη για μη εγκεκριμένους λόγους (θα δέχονται κυρώσεις).”

Η Apple εξηγεί πως οι δημιουργοί θα πρέπει να αφαιρέσουν οποιονδήποτε κώδικα, frameworks ή SDK τα οποία σχετίζονται με την παραβίαση των κανονισμών, πριν η εφαρμογή τους υποβληθεί εκ νέου στο App Store.

Η επιπλέον αυτή αυστηρότητα της Apple απέναντι στις εφαρμογές αυτές είναι όπως φαίνεται απόρροια των νέων κανονισμών για την προστασία των δεδομένων των χρηστών στην Ε.Ε. (GDPR).

“Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ή να μεταδίδετε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών χωρίς πρώτα να λαμβάνετε την έγκρισή τους, ενημερώνοντάς τους για το πώς και το που θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις εφαρμογές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να κοινοποιούνται σε τρίτους για λόγους που δε σχετίζονται με τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης ή με την απόδοση του software/hardware που σχετίζεται με τη  λειτουργία της εφαρμογής.”

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο αποδοτική θα είναι η προσπάθεια της Apple για καθαρισμό του App Store από τέτοιες εφαρμογές. Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί μέσα από ένα δημόσιο tweet, καθώς και από διάφορους developers σε ιδιωτικές αναρτήσεις.

πηγή: ired.gr