Αυτό είναι το ταχύτερο drone παραδόσεων στον κόσμο

|
THESTIVAL TEAM

Η εταιρεία Zipline παρουσίασε το ταχύτερα, σύμφωνα με την ίδια, drone παραδόσεων για εμπορική χρήση στον κόσμο, με αντικείμενο την αποστολή φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ, λειτουργεί το μόνο σύστημα παραδόσεων με drones σε εθνική κλίμακα στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στη Ρουάντα, «πραγματοποιώντας χιλιάδες παραδόσεις ετησίως». «Η νεότερη γενιά αυτόνομων αεροσκαφών της Zipline πετά πιο μακριά, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο φορτίο από ό,τι ήταν ποτέ δυνατό- ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα, με ισχυρούς ανέμους ή βροχή» υποστηρίζει η εταιρεία, όπως γράφει το naftemporiki.gr.

Σύμφωνα με τη Zipline, οι βελτιώσεις που έχουν γίνει θα μειώσουν τον χρόνο μεταξύ της λήψης μιας παραγγελίας και της απογείωσης μιας πτήσης από 10 λεπτά σε ένα, θα αυξήσουν τον αριθμό πτήσεων ημερησίως από κάθε κέντρο διανομής από 50 σε 500 και θα αυξήσουν τις δυνατότητες εξυπηρέτησής τους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη πληθυσμού μέχρι και 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το νέο αεροσκάφος της Zipline, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, είναι ένα αυτόνομο αεροπλάνο σταθερών πτερύγων, ικανό να πετά με μέγιστη ταχύτητα 128 χλμ/ώρα και ταχύτητα cruise 101 χλμ/ ώρα, δηλαδή 21 χλμ/ ώρα ταχύτερα από τα αεροσκάφη της προηγούμενης γενιάς. Η εμβέλεια είναι 160 χλμ, με φορτίο 1,75 κιλών. Όπως τονίζει η εταιρεία, το νέο αεροπλάνο μπορεί να πετά τέσσερις φορές ταχύτερα από το μέσο quadcopter drone και να εξυπηρετεί μια περιοχή 200 φορές μεγαλύτερη.

«Τα αεροσκάφη πρώτης γενιάς μας και το σύστημα logistics μας, μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε την πρώτη και μοναδική υπηρεσία παραδόσεων με drones στον κόσμο, που βοηθά να σώζονται ζωές στη Ρουάντα κάθε μέρα» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Zipline, Κέλερ Ρινάουντο- συμπληρώνοντας πως το νέο αεροσκάφος και το σύστημα διανομής επιτρέπουν αύξηση κλίμακας έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες διάφορων χωρών ανά τον κόσμο- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η υπηρεσία άρχισε να λειτουργεί κανονικά στη Ρουάντα τον Οκτώβριο του 2016. Η εταιρεία είχε υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας για τη δημιουργία ενός κέντρου διανομής με 15 drones για αποστολές αίματος, πλάσματος και άλλων ειδών σε 21 νοσοκομεία στο δυτικό τμήμα της χώρας. Από τότε, τα αεροσκάφη της Zipline έχουν πετάξει 300.000 χλμ, πραγματοποιώντας παραδόσεις 7.000 μονάδων αίματος σε 4.000 πτήσεις. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία παραδίδει πάνω από το 20% των αποθεμάτων αίματος έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Κινγκάλι, ενώ έχει βοηθήσει στη «μεταμόρφωση» του συστήματος υγείας της χώρας. Τώρα είναι σε φάση ανοίγματος του δεύτερου κέντρου διανομής της στη Ρουάντα, έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο της χώρας- ενώ είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για έναρξη λειτουργίας αντίστοιχων υπηρεσιών και σε πολιτείες των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Zipline ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2017 σχέδια για έναρξη λειτουργίας υπηρεσίας παραδόσεων και στην Τανζανία, που θα περιλαμβάνει προμήθειες για μεταγγίσεις αίματος, εμβόλια, φάρμακα για τονHIV, αντιβιοτικά, βασικές χειρουργικές προμήθειες κ.α.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.