Πως το YouTube σχεδιάζει να ανακόψει την άνοδο του Facebook στα βίντεο

|
ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Από τότε που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, η γνωστή πλατφόρμα της YouTube έχει στεγάσει κάθε λογής εξειδικευμένων βίντεο, όπως π.χ. βίντεο ξετυλίγματος δώρων…

Πλέον, η εταιρεία ολοένα και περισσότερο πιέζει τους διαφημιστές να εκμεταλλευθούν αυτές τις εξειδικευμένες κατηγορίες βίντεο. Με ένα δισεκατομμύριο χρήστες, η πλατφόρμα έχει μεγαλύτερη κλίμακα από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη στην αγορά. Όμως, η ταχεία ανάδειξή της λειτουργίας βίντεο της Facebook έχει δημιουργήσει και ανταγωνισμό για τη YouTube. Εξάλλου, η Facebook έχει ένα πλεονέκτημα ως προς τον όγκο και των τύπο των δεδομένων που διαθέτει για κάθε χρήστη, που της επιτρέπει να δημιουργεί εξειδικευμένο κοινό στο οποίο μπορούν να στοχεύσουν οι διαφημιστές.

Αυτός είναι ο λόγος που η YouTube θέλει να προωθήσει τους δημιουργούς και τα κανάλια τους. Για τη στόχευση βάσει του περιεχομένου των βίντεο, η πλατφόρμα βασίζεται σε άλλες εταιρείες όπως η Zefr, μια νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας διαφημίσεων με έδρα το Λος Άντζελες. Και ο αντιπρόεδρος προώθησης της εταιρείας, Ντέιβ Ρόσνερ, επισημαίνει ότι οι διαφημιστές επιθυμούν διακαώς να εστιάσουν στις εξειδικευμένες κοινότητες της YouTube.

Για παράδειγμα, υπάρχουν 1.679 βίντεο ανεβασμένα στην πλατφόρμα σχετικά με τις χρωστικές ουσίες φαγητού, και οι άνθρωποι παρακολουθούν αυτά τα βίντεο περίπου 1,2 εκατομμύρια φορές την ημέρα. Όσο για τα βίντεο για τον καλλωπισμό των νυχιών, αυτά αγγίζουν τα 53.000 (!) με 1,5 εκατομμύριο views καθημερινά, ενώ τα βίντεο που προβάλλουν μια ενδυματολογική πρόταση είναι 315.000 και προσελκύουν 2,5 εκατομμύρια θεατές σε καθημερινή βάση.

Κάπως έτσι, η Cover Girl εστιάζει στους θαυμαστές του Star Wars με βίντεο επίδειξης makeup και η Toyota προσελκύει όσους λατρεύουν τις δραστηριότητες στη φύση με βίντεο οδήγησης πάνω σε ηφαίστεια.

Η διαφημιστική εταιρεία Carat, για παράδειγμα, προσδιόρισε κάποια βίντεο σχετικά με στυλ που απέπνεαν ένα «άρωμα Γαλλίας» για να διαφημίσει το brand γυναικείων ρούχων Maison Jules. Και η ιδέα απέδωσε, σύμφωνα με την Ζουστίν Μπλουμ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της εταιρείας: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν εξασφαλίζεις συγκεκριμένη στόχευση, αυξάνεται η πρόθεση αγοράς και η αναγνωρισιμότητα της μάρκας».

Ένας άλλος κλάδος που ενδιαφέρεται για εξειδικευμένες κοινότητες στο YouTube είναι φυσικά τα αυτοκίνητα. Ας πούμε, 2,6 εκατομμύρια θεατές κάθε μέρα παρακολουθούν βίντεο με οδηγούς να κάνουν σπινιαρίσματα στον δρόμο. Η συγκεκριμένη κοινότητα είναι μεγάλη και το δυναμικό της μάλλον αχαρτογράφητο.

Συμπερασματικά, παρά τον ανταγωνισμό από τη Facebook και την Snapchat, το πλεονέκτημα της YouTube παραμένει το ίδιο με εκείνο της μητρικής της εταιρείας, της Google: η πρόθεση εκ μέρους του χρήστη. «Στο YouTube μπαίνεις επειδή ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο, όπως π.χ. το πώς να επιδιορθώσεις μια τουαλέτα. Στο Facebook, αντίθετα, μπαίνεις για να χαλαρώσεις και να δεις τι έχουν συγκεντρώσει για σένα οι φίλοι σου» καταλήγει ο Ρόσνερ.

πηγή: fortunegreece.com

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.