Η Google ελέγχει μέχρι και… τον Ομπάμα

|
THESTIVAL TEAM

Σύμφωνα με τη New York Post, οι υπάλληλοι της Google συνέβαλαν περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία πέραν της Microsoft, στην επανεκλογή του αμερικανού προέδρου. Άλλωστε, πρώην στέλεχος της Google είναι ο επικεφαλής σύμβουλος τεχνολογίας του Ομπάμα.

Σύμφωνα με το news247.gr, οι “λομπίστες” της εταιρείας είχαν συναντηθεί με αξιωματούχους του Ομπάμα πάνω από 200 φορές κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων της προεδρίας του. Μέλη του δυναμικού της Google επισκέφθηκαν σχεδόν 230 φορές το γραφείο του Προέδρου της Αμερικής, ενώ κατά μέσο όρο, η Google επισκέπτεται τον Ομπάμα μια φορά την εβδομάδα!

“Μαντέψτε που ήταν ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Έρικ Σμιντ τη βραδιά των εκλογών το 2012;” ρωτάει ο Kyle Smith της New York Post για να απαντήσει: ” Εργαζόταν για τον πρόεδρο, στο γραφείο εκστρατείας του, δουλεύοντας ένα σύστημα για να τον βοηθήσει να επανεκλέγει”.

Μάλιστα, ο “υπολοχαγός” του Ομπάμα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και δεξί χέρι του αμερικανού προέδρου, Ντέιβιντ Πλουφ καυχιέται στο Bloomberg News, ότι τη βραδιά των εκλογών ο Σμιντ καθοδήγησε τον Τζιμ Μεσίνα, επικεφαλής της εκστρατείας του Ομπάμα.

“Ο Σμιντ λάτρευε μια ιδιαίτερη γωνιά, στο γραφείο εκστρατείας του Ομπάμα, λεγόμενη και ως “σπηλιά”, όπου κάθε μέρα στις τεσσεράμισι τα στελέχη χόρευαν τρελά υπό τους ήχους του Gangnam Style ενώ γινόταν ένα αυτοποιημένο τηλεφώνημα στους πιθανούς ψηφοφόρους”, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει πως η Google χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές.

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) κατέληξαν το 2012, ότι η Google έκανε κατάχρηση του μονοπωλίου της με τρόπο που έβλαψε τους χρήστες του Internet και ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με έκθεση του FTC, η Google φέρεται να είχε τροποποιήσει τον αλγόριθμό της ώστε να εμφανίζει στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες, έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών.

Τότε, μάλιστα, αυξήθηκαν οι συναντήσεις στελεχών. Υψηλόβαθμα στελέχη της, όπως ο συνιδρυτής της Λάρι Πέιτζ, συναντήθηκαν επίσης με μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου η οποία μελετούσε την υπόθεση.

Η τροποποίηση του αλγορίθμου της Google έβλαψε άμεσους ανταγωνιστές της, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο αφού η εταιρεία βρήκε εξωδικαστική λύση με την επιτροπή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η FTC, πριν έρθει στο φως της δημοσιότητας η πιο πάνω έρευνα, αφαίρεσε 15 σελίδες από την πολιτική της Google. Σύμφωνα με τον Ajit Pai της FTC, οι αλλαγές έγιναν μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος της τελευταίας στιγμής από μια εταιρεία με έδρα τη Καλιφόρνια.

“Αναρωτιέμαι για ποια εταιρεία να μιλάει”, σχολιάζει καυστικά ο αρθρογράφος, ο οποίος τονίζει ότι η Google έχει τη δύναμη να χτυπήσει ένα άρθρο που δεν της αρέσει και να το “κρύψει κάτω από το χαλί”. Ακόμα και το να το αφαιρούσε από τη πρώτη σελίδα αναζητήσεων θα το εξουδετέρωνε αποτελεσματικά, καθώς σύμφωνα με έρευνα το 91.5%των χρηστών κάνουν κλικ στη πρώτη σελίδα αναζήτησης.

“Για να το θέσω απλά, η ιδέα που έχεις για το εάν είναι πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης το Fox ή το MSNBC μπορεί να διαφέρει σημαντικά από του γείτονά σας”, σχολιάζει ο Kyle Smith, ο οποίος τονίζει ότι όλα αυτά θα τα συγχωρήσουμε εύκολα σε σύγκριση με το τι έρχεται στο μέλλον: πολιτικά φιλτραρισμένες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.