Darkleaks: Η διαδικτυακή υπηρεσία για πώληση μυστικών εγγράφων online

|
THESTIVAL TEAM

Μια «μαύρη αγορά» πώλησης εμπιστευτικών πληροφοριών, που αποσκοπεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά «whistleblowers» όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αποσκοπεί να αποτελέσει το Darkleaks.

Η εν λόγω υπηρεσία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, είναι διαθέσιμη για download online ως ένα δωρεάν πακέτο λογισμικού, και οsource code του έχει δημοσιευθεί online μέσω του Github. Οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν ένα αρχείο με περιγραφή που μπορεί να θεαθεί από δυνάμει αγοραστές οι οποίοι περιηγούνται στην αγορά- δραστηριότητα η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στο λογισμικό το ίδιο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το Darkleaks δεν θα περιορίζεται σε «σημαντικές» διαρροές, αλλά πιθανότατα θα έχει να κάνει και με περιπτώσεις όπως η διαρροή των φωτογραφιών celebrities τον Αύγουστό. Ωστόσο, οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που θέλουν να βγάλουν έξω «εμπορικά μυστικά», «στρατιωτικές πληροφορίες», «αποδείξεις φοροδιαφυγής» κ.α.

Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι οι συναλλαγές θα παραμένουν ανώνυμες, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετικό blogpost, δεν υπάρχουν ταυτότητα, κεντρικός διαχειριστής και άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Τα έγγραφα «σπάνε» σε κομμάτια, κρυπτογραφούνται και εισάγονται στο block chain του bitcoin – το «μητρώο» πληρωμών του διαδικτυακού νομίσματος. Μικρά κομμάτια θα είναι ορατά στους επίδοξους αγοραστές, για να αποφασίσουν αν αξίζει μια αγορά. Όταν ληφθεί η απόφαση, και ο πωλητής «δεσμεύσει» τα bitcoins του, «ανοίγει» ένα «κλειδί» που επιτρέπει στον αγοραστή να αποκρυπτογραφήσει το έγγραφο.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.