Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για το “Apple Car”

|
THESTIVAL TEAM

Πληροφορίες περί ανάπτυξης ενός αυτοκινήτου από την Apple έχουν εμφανιστεί στα ΜΜΕ εδώ και λίγο καιρό, προκαλώντας έντονες εντυπώσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει την είσοδο ενός «μεγάλου παίκτη» της τεχνολογίας σε μια «μεγάλη αρένα», με άγνωστες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, οι πληροφορίες σχετικά με το φερόμενο «Apple Car» είναι συγκεχυμένες και ανεπιβεβαίωτες, καθώς η Apple δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη κάτι. Σε κάθε περίπτωση, το Business Insider τις συνόψισε σε μια σχετική λίστα.

Το όλο πρόγραμμα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, λέγεται Project Titan. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, κάτι που θα έφερνε την εταιρεία σε ανταγωνισμό με την Tesla Motors του Έλον Μασκ. Σημειώνεται ότι ο επενδυτής/ επιχειρηματίας Τζέισον Καλακάνης στο blog του κάνει την εκτίμηση ότι εντός 18 μηνών η Apple θα αγοράσει την Tesla αντί 78 δισ. δολαρίων (ωστόσο, όπως τονίζει, αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική εκτίμηση, καθώς δεν διαθέτει πληροφορίες εκ των έσω, δεν έχει μετοχές των δύο εταιρειών και είναι κάτοχος δύο αυτοκινήτων της Tesla, ενώ δαπανά 3.000 δολάρια σε προϊόντα της Apple ετησίως). Επίσης, ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, έχει εκφράσει επανειλημμένα ενδιαφέρον για τον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.

Το αυτοκίνητο θα μοιάζει με μίνι βαν, αν και προφανώς υπάρχει ενδεχόμενο μεταβολών στην εμφάνισή του. Η Apple έχει εκατοντάδες εργαζομένους να δουλεύουν πάνω στο project, περιλαμβανομένων στελεχών με εμπειρία στην αυτοκινητοβιομηχανία, από εταιρείες όπως η Ford και η Mercedes Benz. Το διάστημα κατά το οποίο «τρέχει» το Project Titan θεωρείται πως είναι περίπου ένας χρόνος, και η ομάδα μπορεί να φτάσει τα 1.000 άτομα – πληροφορία που «ενισχύεται» από δημοσίευμα των Financial Times που έλεγε ότι η Apple έχει δεκάδες εργαζομένους που δουλεύουν πάνω σε ένα «top secret» ερευνητικό εργαστήριο και «στρατολογεί ειδικούς στην τεχνολογία αυτοκινήτων και στον σχεδιασμό οχημάτων».

Ενδεχομένως να είναι αυτοοδηγούμενο, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, ενώ η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες να «τραβήξει» ανθρώπινο δυναμικό από την Tesla. Επίσης, το όλο εγχείρημα ήταν γνωστό σε κάποιους κύκλους εδώ και καιρό, σύμφωνα με το Mac Observer, ενώ εργαζόμενος της Apple δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider ότι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα της εταιρείας είναι πολύ συναρπαστικό, θα α αλλάξει τα δεδομένα και θα είναι ανταγωνιστικό στην Tesla (ωστόσο σημειώνεται ότι ενδεχομένως να μιλούσε για το CarPlay, για τον έλεγχο των συστημάτων ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου μέσω του iPhone).

Ένα αυτοκίνητο το οποίο ανήκει στην Apple εθεάθη να κυκλοφορεί εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό καμερών (δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για κάτι που θα «κοντράρει» το Google Street View ή αν είναι πείραμα στην τεχνολογία αυτοοδηγούμενων οχημάτων). Ακόμη, ο Τιμ Κουκ πέρυσι είχε πει ότι υπάρχουν «προϊόντα στα οποία δουλεύουμε για τα οποία ουδείς γνωρίζει», ενώ ο Στιβ Τζομπς πριν τον θάνατό του είχε δηλώσει στους New York Times ότι θα ενδιαφερόταν για ένα «Apple Car».

Σε κάθε περίπτωση, στο δημοσίευμα του Business Insider σημειώνεται ότι οι διαρροές ενδεχομένως να είναι εσκεμμένες, για να πάρουν οι επενδυτές μια ιδέα για τα σχέδια της εταιρείας χωρίς επίσημες ανακοινώσεις (και να πάρουν το «μήνυμα» ότι η εταιρεία έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης) καθώς και ότι ακόμα και αν ισχύουν οι φήμες, η κυκλοφορία ενός μοντέλου στο εμπόριο βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.