Στις μέρες μας το facebook έχει τρομερή επίδραση στη ζωή μας, σε άλλους λιγότερο σε άλλους περισσότερο. Η καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, αναλύεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το facebook είναι αυτό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από τους περισσότερους χρήστες.

Εξαιτίας αυτού ο εθισμός είναι μεγάλος, σε σημείο να υπάρχουν χρήστες που να μην μπορούν να απέχουν ούτε λίγες... ώρες. Για το λόγο αυτό έγινε μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Consumer Research.

Σύμφωνα μ'αυτή οι χρήστες "αποτοξινώνονται" πιο εύκολα, μόνο αν παρασυρθούν από άλλο παρόμοιο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους οι επιστήμονες ζήτησαν από 167 φοιτητές να απέχουν από το Facebook για τρεις ημέρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, που ήταν ακριβώς το ίδιο και για τις δύο, εκτός από ένα βασικό στοιχείο: στην μία ομάδα έγινε ερώτηση για το αν θα χρησιμοποιούσε άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram και το Whatsapp, ενώ στην άλλη ομάδα δεν έγινε καμία τέτοια ερώτηση, η οποία φυσικά είχε τον κρυφό ρόλο της παραίνεσης/προτροπής.

Μετά από τρεις ημέρες χωρίς Facebook, εκείνοι που δεν είχαν κληθεί να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση αποδείχτηκε ότι είχαν πολύ μεγαλύτερη επιθυμία να χρησιμοποιήσουν το Facebook από ό,τι την πρώτη ημέρα της... στέρησης. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που είχαν απαντήσει στην ερώτηση έδειξαν μειωμένο ενδιαφέρον για τη χρήση του Facebook από ό,τι ήταν στην αρχή του πειράματος.