Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για το VAR, την βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη, τους ανθρώπους του Ηρακλή και τον Θόδωρο Καρυπίδη, τα θέματα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων και των τηλεοπτικών και αποκάλυψε πως θα γίνει προσπάθεια για να βοηθήσει το Υπουργείο τον ερασιτεχνικό Αθλητισμό.

Αναλυτικά όλα όσα είπε:

Για το VAR και αν μπορεί να ασκήσει εποπτικό έλεγχο: «Είναι αλήθεια πως δεν ξεκινήσαμε καλά, καλό είναι να δώσουμε περιθώριο μέχρι να κρίνουμε. Θα ήθελα να αγγίζει την τελειότητα η λειτουργία του εξαιρετικού χρήσιμου συστήματος (σ.σ. VAR), όπου έγινε στο εξωτερικό με τον σωστό τρόπο βοήθησε στην αξιοπιστία του αθλήματος, εγώ το θέλω διπλά και τριπλά, να ασχολούμαστε με μεταγραφές και άλλα θέματα και όχι με την διαιτησία. Η Πολιτεία πλήρωσε 10 εκ.ευρώ αν και ήταν αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων. Την ευθύνη έχει η ΚΕΔ και η ΕΠΟ. Εμείς σαν Πολιτεία έχουμε την οικονομική εποπτεία, δεν έχω την αρμοδιότητα να επιστήσω την προσοχή σε κάποιον διαιτητή ή σε κάποιον χειριστή. Εποπτεία με την άμεση παρέμβαση δεν έχω. Εχω τη δυνατότητα να ζητήσω ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο αλλά δεν έχω άμεσο δικαίωμα γιατί θα καταργούσα το αυτοδίοικητο και το σέβομαι. Η συζήτηση και η ανάδειξη του προβλήματος με την FIFA και την UEFA είναι το επόμενο βήμα σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα».

Τη βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις επαφές του: «Το θέμα της ασφάλειας των φιλάθλων και της βίας στα γήπεδο, είναι θέματα κυρίαρχα. Μιλήσαμε με τους θεσμικούς φορείς για αυτά τα θέματα, φιλοξένησα κλιμάκια της UEFA και μιλήσαμε αναλυτικότατα για το θέμα της βίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της UEFA και με στελέχη της FIFA και της UEFA. Μιλήσαμε και με την ΕΠΟ, βάλαμε το δικό μας στίγμα, με προτάσεις, παρά την αρχική δυσκολία υπήρξε κώδικας συννενόησης και επικοινωνίας με ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ 1 και Σούπερ Λιγκ 2. Κάναμε επισκέψεις με το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έκανα συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Εχουμε έτοιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το θέμα της αντιμετώπισης της βίας».

Την ανακοίνωση των οπαδών του ΠΑΟΚ που είχε στο στόχαστρο και τον ίδιο: «Δεν θα σχολίασω ανακοίνωση των οπαδών του ΠΑΟΚ, θα χαρώ πολύ να χειροκροτήσω τη νίκη του ΠΑΟΚ στο σημερινό παιχνίδι (σ.σ. θα βρεθεί στην Τούμπα) σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Καλό είναι πριν βγαίνει μια ανακοίνωση να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη».

Τη συνάντηση με τον Σαββίδη: «Θα υπάρξει μια πρώτη γνωριμία με τον κ.Σαββίδη, συνάντηση γνωριμίας θα την χαρακτήριζα, ευχαριστώ το γραφείο του που μου εξασφάλισε προσκλησεις για το παιχνίδι. Αργότερα θα έχω συνάντηση με ανθρώπους του Ηρακλή, αύριο θα έχω συνάντηση με τον κ.Καρυπίδη, μετά με τον πρόεδρο του ΑΣ ΠΑΟΚ, τον κ.Κατσαρή και με τον κ.Γαλατσόπουλο, θα είναι συναντήσεις ουσίας, οι προτάσεις είναι καλοδεχούμενες από όλους. Πέρα από αυτά από τα οποία διαβάζω, η συνάντηση για τον Ηρακλή θα γίνει με πρωτοβουλία Καράογλου, μπορούμε να κινηθούμε και αστραπιαία, αλλά δεν γνωρίζω το θέμα σε βάθος».

Το θέμα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων: «Για ποια αναδιάρθρωση συζητάμε; Αναδιάρθρωση με κρατικά χρήματα και χωρίς καμία στρατηγική και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη; Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ένα χάος και άφησε ένα πεδίο με αρκετές ΠΑΕ που παλεύουν να σταθούν όρθριες, σε ένα περιβάλλον δύσκολο, με ζητήματα των συμβολαίων που έχουν μεγάλη φορολογία. Εμείς με την έγκριση του φορολογικού επιτελείου θα κάνουμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Εχω την πρόθεση να διορθώσω αδικίες, όμως δεν θα παρανομήσω και σέβομαι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαιρου. Και ο αθλητικός νομος θα βελτιωθεί με ένα ευρύ δημοκρατικό και πραγματικό διάλογο σε όλα τα αθλήματα, δεν είμαι υπουργός ποδοσφαίρου αλλά υπουργός αθλητισμού».

Τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων και τις αντιδράσεις που προκάλεσε: «Μία από τις πρωτοβουλίες για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα είναι αυτή, για τις τεχνικές μελέτες για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να υπάρξει στήριξη τεχνικών μελετών στα ερασιτεχνικά σωματεία. Θέλω και είναι προτεραιότητα μου το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί αυτό αποτελεί το φυτώριο, το μέρος που χιλιάδες νέοι αθλητές, γονείς και παράγοντες ασχολούνται με αυτό. Αποτελεί την κοιτίδα του αθλητισμού και του πολιτισμού στη χώρα μας».

Τις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών σωματείων: «Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί και έχει δοθεί μια τελευταία παράταση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για τα θέματα ασφαλείας να είναι μεγαλύτερα αλλά και η δυνατότητα άντλησης χρημάτων να είναι μεγαλύτερη. Στόχος είναι η ένταξη μέσω ΕΣΠΑ για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Κάναμε μια συζήτηση και για να φιλοξενήσουμε κάποιες διοργανώσεις, θα προσπαθήσουμε να αντληθούν χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε σύνδεση της τοπικής αγοράς με τον αθλητισμό» τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες: «Οταν ανέλαβα το Υπουργείο είχαν μείνει πολύ πίσω τα πράγματα, είχα επιλογή να το αναβάλω και την επιλογή να αγκαλιάσω το πρόβλημα, να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή που δούλεψε αμισθί για να ξεκινήσουν οι αγώνες. Τελικά καταφέραμε η διοργάνωση είναι άριστη και να πάρουμε συγχαρητήρια και χαίρομαι που πολλοί αθλητές μας σάρωσαν τα μετάλλια. Ολοι βοήθησαν για να δώσουν ένα φωτεινό παράδειγμα της Ελλάδας».

Στο τέλος είπε: «Εύχομαι στον νταμπλούχο Ελλάδας να προκριθεί σήμερα, να δώσει ωραίο θέαμα και να επενδύσει σε ένα καλό ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Χαίρομαι όταν η πορεία ελληνικών ομάδων όπως του ΠΑΟΚ είναι καλή, είναι άριστη και πετυχαίνει προκρίσεις και άθλους που δίνουν χαρά σε χιλιάδες φιλάθλους. Θα είμαι και εγώ εκεί για να χειροκροτήσω και να χαρώ με την πρόκριση της ομάδας του Βορρά».

Πηγή: Αθλητικό Metropolis 95,5 fm