Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συμμετέχει ενεργά στην εβδομάδα δράσης Football People, με τον Φερνάντο Βαρέλα να μιλάει στην κάμερα του PAOK TV για τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις στον χώρο του αθλητισμού.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:

Στο σχολείο ήταν το μεγαλόσωμο παιδί που οι περισσότεροι ήθελαν ν’ αποφύγουν στο γήπεδο. Μετέπειτα έγινε ο ξένος που ήρθε στην ομάδα να πάρει τη θέση κάποιου άλλου.

Τα σύνορα και οι φυλετικές διακρίσεις τον συνόδευαν άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο διακριτικά σε όλη του την καριέρα ως σήμερα. Επέλεξε να τ’ αντιμετωπίσει με υπομονή, κατανόηση και σεβασμό και θέλει να περάσει το αντίστοιχο μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Ο Φερνάντο Βαρέλα ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου μετέχει μέσω του ΠΑΟΚ στη δράση #FootballPeople του FARE μιλώντας για το αγαπημένο του άθλημα και τα εμπόδια των φυλετικών και κοινωνικών αποκλεισμών. Του ρατσισμού.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κεντρικός αμυντικός του Δικεφάλου:

Για το θέμα των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο και την ζωή: «Δεν συμφωνώ με τους ανθρώπους που έχουν ρατσιστικές συμπεριφορές στο ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα στη ζωή, καθώς αυτό δεν συμβάλει στην ωρίμανση των ανθρώπων και την βελτίωση της ζωής τους. Γνωρίζω ότι για κάποιους δεν είναι εύκολο να αποδεχθούν ξένους στην χώρα τους, αλλά έτσι είναι η ζωή και επιφέρει τέτοιες αλλαγές, καθώς άνθρωποι αλλάζουν χώρες για να βελτιώσουν το βιωτικό επίπεδο της οικογένειάς τους. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αποδεχόμαστε όλους τους συνανθρώπους μας».

Για το αν έχει βιώσει ρατσιστικές συμπεριφορές: «Όταν ήμουν παιδί. Ήμουν ψηλότερος και μεγαλόσωμος σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά και οι άνθρωποι άρχισαν να αμφισβητούν την ηλικία μου, με θεωρούσαν μεγαλύτερο, ενώ δεν τους άρεσε και το χρώμα μου και μου ζητούσαν να πάω πίσω στην πατρίδα μου. Όταν είσαι παιδί δεν το σκέφτεσαι πολύ και απλά παίζεις ποδόσφαιρο, αλλά όταν μεγαλώσεις καταλαβαίνεις πόσο άσχημο μπορεί να είναι όλο αυτό, το να στρέφεσαι ρατσιστικά εναντίον άλλων ανθρώπων. Ελπίζω στο ποδόσφαιρο όλο αυτό, αν όχι να εξαλειφθεί γιατί είναι πολύ δύσκολο, αλλά να αλλάξουν μυαλά αυτοί οι άνθρωποι και να μην κάνουν τέτοιες ενέργειες».

Για τα πρότυπα που είχε μεγαλώνοντας: «Όχι κάτι συγκεκριμένο. Οι γονείς μου κυρίως που με μεγάλωσαν και μου δίδαξαν να μην στρέφομαι εναντίον κανενός, να αποδέχομαι τον άλλον όπως είναι, άσχετα με τα θέματα που μπορεί να έχει και να ζω μια φυσιολογική ζωή. Η ζωή μπορεί να φέρει αλλαγές, ο κόσμος αλλάζει και μπορούμε να τον βελτιώσουμε».

Για τι προσπαθεί να περάσει ως πατέρας στα παιδιά του: «Καταρχάς να είναι δίκαιοι, να είναι καλοί με τους άλλους ανθρώπους, να μην είναι κακοί, να μην έχουν θυμό μέσα τους, να δείχνουν κατανόηση στους συνανθρώπους τους, να αφήνουν τους άλλους να μιλάνε, ασχέτως αν έχουν δίκιο ή άδικο και την αξία του να αποδέχονται τους πάντες όπως ακριβώς είναι. Είτε έχουν πρόβλημα είτε όχι, είτε κάνουν λάθη. Αν τους αποδέχεσαι όλους όπως είναι, τότε μπορείς να βελτιωθείς κι εσύ και να γίνεις καλύτερος».