Λουτσέσκου: Αποδείξαμε ότι είμαστε πρωταθλητές, μόνο στη Γερμανία του Χίτλερ αυτά που έγιναν…

|
THESTIVAL TEAM

Για όσα έγιναν πέρυσι τα οποία έφεραν την απώλεια του πρωταθλήματος για τον ΠΑΟΚ, τη νέα σεζόν και τα διαιτητικά λάθη στα παιχνίδια της ομάδας του, μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη Ρουμανία, ο προπονητής του Δικεφάλου, Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ μίλησε ακόμα για τους ευρωπαϊκούς αγώνες που έδωσαν οι “ασπρόμαυροι”, αλλά και τη μεταγραφή του Αλίν Τόσκα. ​

Αναλυτικά τα όσα είπε σε ΜΜΕ της Ρουμανίας:

Είχατε μια δύσκολη εβδομάδα, πως ήταν για εσάς τα παιχνίδια με Τσέλσι και με ΑΕΚ:

«Εντάξει… μπαίνεις στην διαδικασία της προετοιμασίας, μπαίνεις στην ατμόσφαιρα των παιχνιδιών και το συνηθίζεις. Αυτή την στιγμή είμαι ήρεμος. Δεν περίμενα ότι θα έχω τέτοια διάθεση. Είμαι τώρα ήσυχος. Πρόκειται για παιχνίδια που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και πολύ υψηλή συγκέντρωση. Μετά από αυτό, δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς τι έγινε.

Κοιτάς αναγκάστηκα το επόμενο παιχνίδι. Εμείς παίξαμε με την Τσέλσι και ακολούθησε η ΑΕΚ».

Ο αγώνας με την ΑΕΚ ήταν πιο σημαντικός από το ματς με την Τσέλσι;

«Από την οπτική μας, ο αγώνας με την ΑΕΚ ήταν πολύ σημαντικός. Με την Τσέλσι παίξαμε στο Europa League, είναι ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι αλλά έχουμε μπροστά μας άλλους πέντε αγώνες. Η Τσέλσι είναι το φαβορί του ομίλου… Για εμάς οι άλλοι αγώνες του ομίλου θα είναι πιο σημαντικοί.

Ως εκ τούτου, το παιχνίδι με την ΑΕΚ, σε αυτή την σειρά των αγώνων ήταν πιο σημαντικό για εμάς, ειδικά μετά τα όσα έγιναν πέρυσι. Αυτά τα ντέρμπι θα κρίνουν πολλά… (σ.σ. με ΑΕΚ και Ολυμπιακό). Είναι αγώνες καθοριστικοί… Και δεδομένου ότι μιλάμε για ένα ντέρμπι, έχουμε μια απίστευτη αντιπαλότητα που ξεπερνά τα αντίστοιχα στη Ρουμανία.

Κερδίσαμε την ΑΕΚ αλλά πρέπει να το ξεχάσουμε. Για εμάς ακολουθεί το ματς με τον Άρη και τέσσερις ημέρες μετά έχουμε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτές τις στιγμές πολύ καλά. Να έχουμε ηρεμία και αυτοπεποίθηση».

Πιστεύετε ότι οι αγώνες που δώσατε στο Τσάμπιονς Λιγκ θα βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ στη συνέχεια του πρωταθλήματος;

«Είναι αλήθεια ότι μας βοήθησαν αρκετά. Ήταν σκληρά παιχνίδια με ισχυρές ομάδες. Δεν είχαμε περίεργους αντιπάλους, ούτε άγνωστα ονόματα. Βρεθήκαμε απέναντι στη Βασιλεία που κέρδισε πέρυσι την Μάντσεστερ Σίτι. Βρεθήκαμε απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας με όλα όσα αντιπροσωπεύει το όνομα της. Ήμουν εκεί και ήμουν εντυπωσιασμένος, συγκλονισμένος. Η Ρωσία είναι πάντα Ρωσία και η Μόσχα είναι πάντα η… Μόσχα. Η Ρωσία κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μαζί με τις ΗΠΑ. Η Σπαρτάκ Μόσχας είναι μια από τις παραδοσιακά δυνάμεις του ρωσικού ποδοσφαίρου.

Πρέπει να αναφερθώ τόσο στην πολιτική – οικονομική της δύναμη, όσο και στους ποιοτικούς παίκτες και στον Ιταλό τεχνικό που διαθέτει. Καταφέραμε να κερδίσουμε και αυτή την ομάδα. Μετά παίξαμε με την Μπενφίκα, μια άλλη ομάδα με μεγάλη εμπειρία, μεγάλη οργάνωση και αρκετή ποιότητα. Δεν προκριθήκαμε, αλλά πήραμε ισοπαλία στην Λισαβόνα. Κάναμε κάποια λάθη τα οποία έδειξαν ότι δεν είμαστε έτοιμοι για το τελευταίο και καθοριστικό βήμα και εδώ τίθεται θέμα εμπειρίας. Θεωρώ όμως ότι είμαστε σε μια κατάσταση για να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Αυτός ο αγώνας τελείωσε και μπροστά μας ήρθε η Τσέλσι από το Europa League, τώρα όμως ετοιμαζόμαστε για τον Άρη».

Πως λύσατε τα όσα προέκυψαν πέρυσι μετά το ματς με την ΑΕΚ, είναι γνωστό πως επεκτείνατε την συνεργασία σας με τον ΠΑΟΚ:

«Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, όλοι μαζί. Ανεξάρτητα από την απόφαση της Επιτροπής, εμείς έπρεπε να αποδείξουμε ότι είμαστε πρωταθλητές. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Ήμασταν πρωταθλητές με περισσότερους βαθμούς από την ΑΕΚ, με τρεις βαθμούς και με μηδενισμό στο ματς με τον Ολυμπιακό. Είχαμε 29 παιχνίδια και συγκεντρώσαμε 70 βαθμούς, ενώ η ΑΕΚ είχε 67 βαθμούς με 30 αναμετρήσεις και παράλληλα ξεκινήσαμε με μείον δυο το πρωτάθλημα. Προετοιμαστήκαμε πολύ σοβαρά και επαγγελματικά. Δώσαμε τα πάντα σε κάθε ματς για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και να αποδείξουμε σε όλους, ότι ήμασταν οι πραγματικοί πρωταθλητές την περσινή σεζόν.

Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά την διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ. Δεν θυμάμαι ποτέ καμιά αντίστοιχη κατάσταση. Να χάνεις δυο παιχνίδια, το ένα πίσω από το άλλο, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα. Στο ένα ματς, δεν κάναμε τίποτα και στο άλλο σκοράραμε ένα κανονικό γκολ, το οποίο μέτρησε αρχικά για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια πήραν πίσω την απόφαση τους και ακύρωσαν το τέρμα. Στα αποδυτήρια ο ρέφερι διαπίστωσε το λάθος του. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Για εμάς παραμένει αυτή η πικρία για όλα όσα έγιναν… Στην Ελλάδα αρκετοί αντίπαλοι μου επιτίθενται επειδή λέω την αλήθεια. Είναι πολύ απλό. Το λέω φυσικά, είναι ένα γεγονός».

Πιστεύετε ότι οι παίκτες σας ξεπέρασαν σύντομα τα όσα έγιναν;

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα τους ακολουθεί για όλη τους την ζωή. Θα είναι μια απογοήτευση γιατί κερδίσαμε ένα πολύ σκληρό και δύσκολο πρωτάθλημα αλλά… χτυπηθήκαμε. Νιώθω στεναχωρημένος για τους παίκτες μου, γιατί πόσες φορές κερδίζεις ένα πρωτάθλημα σε μια τέτοια εποχή; Όλα είναι θέμα συγκυριών. Άλλες φορές είσαι σε μια μικρή ομάδα, άλλες σε μεγάλη ομάδα, άλλοτε κερδίζεις και άλλοτε σε κλέβουν… Οι άλλοι γνωρίζουν αρκετά καλά ότι πήραν ένα πρωτάθλημα που δεν τους άξιζε, που δεν ήταν δικό τους, ένα πρωτάθλημα που έκλεψαν. Θα ζήσουν όλη τη ζωή τους με αυτή την ιδέα. Αλλά τώρα είναι μια νέα σεζόν. Παράλληλα παίξαμε τον τελικό Κυπέλλου με μεγάλη πίεση γιατί αρκετοί άνθρωποι έλεγαν, να αποδείξουμε ότι είμαστε πρωταθλητές, αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Πως ξεκίνησε η νέα σεζόν;

«Είμαστε σε μειονοτική θέση γιατί ξεκινήσαμε με μείον δυο και στις πρώτες αγωνιστικές χωρίς υπερβολή, προσπάθησαν να μας βάλουν ξανά εμπόδια. Πρέπει να είμαστε τέλειοι και να περιμένουμε τα λάθη των άλλων… είναι πολύ περίπλοκο. Υπήρχαν δυο σημαντικοί αγώνες, απέναντι στον Πανιώνιο και τον ΟΦΗ, που έγιναν δυο μεγάλα λάθη εις βάρος μας. Παράλληλα άλλες ομάδες, βοηθήθηκαν από διαιτητικά λάθη για να πετύχουν τις νίκες τους… Πρέπει να έχουμε την δύναμη να προχωρήσουμε, να σκεφτούμε, το επόμενο παιχνίδι, να δώσουμε τα πάντα γιατί υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά μας…».

Χρειαστήκατε ποτέ άλλους Ρουμάνους εκτός από τον Αλίν Τόσκα;

«Δεν τους χρειάστηκα, ο Τόσκα ήρθε στον ΠΑΟΚ μετά από πρόταση της ομάδας και εγώ είπα ναι. Δεν ήταν δική μου ιδέα να έρθει. Έχουμε ένα τμήμα scouting και εγώ χρειαζόμουν έναν αριστερό μπακ. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να έρθει ο Αλίν. Υπήρχε μια συγκεκριμένη κατάσταση στην Μπέτις για εκείνον, η οποία μας επέτρεψε να παρέμβουμε…».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.