Για πρώτη φορά σε τελικό Μουντιάλ η Κροατία νικώντας στην παράταση τους Άγγλους

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η Κροατία, η οποία κάνοντας μια μεγάλη ανατροπή επικράτησε στην παράταση με σκορ 2-1 της Αγγλίας.

Αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ από πολύ νωρίς, κατάφεραν να ισοφαρίσουν και στην παράταση με “λυτρωτή” τον Μάντζουκιτς πήραν την μεγάλη πρόκριση για τον τελικό.

Το σκορ για τα «τρία λιοντάρια» άνοιξε μόλις στο 5ο λεπτό με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ ο δεξιός οπισθοφύλακας, Κίεραν Τρίπιερ, ο οποίος πέτυχε το πρώτο του τέρμα φορώντας το εθνόσημο και έκανε το 1-0 για την ομάδα του.

Εννιά λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 14’, η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ λίγο έλειψε να πετύχει και δεύτερο τέρμα με την κεφαλιά του Μαγκουάιρ έπειτα από κόρνερ να περνά λίγο άουτ.

Στο 19’ η Κροατία έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Πέρισιτς να σουτάρει έξω από την περιοχή και την μπάλα να κοντράρει στον Γουόκερ και φεύγει λίγο έξω από τα δοκάρια.

Οι παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς πίεζαν για την ισοφάριση και στο 32’ έχασαν μια ακόμη μεγάλη να κάνουν το 1-1, με τον Ρέμπιτς να πιάνει ένα πλασαριστό σουτ, το οποίο εξουδετέρωσε ο Πίκφορντ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα η Αγγλία έχασε μια σημαντική ευκαιρία να πάει «αέρα» δύο τερμάτων με τον Λίνγκαρντ από πλεονεκτική θέση να στέλνει την μπάλα άουτ.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Κροάτες μπήκαν πιο δυνατά, με στόχο να πετύχουν την πολυπόθητη ισοφάριση και να ξαναμπούν στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Στο 65o λεπτό θα μπορούσαν να έχουν ισοφαρίσει με τον Πέρισιτς ο οποίος σούταρε από το όριο της μεγάλης περιοχής, με την μπάλα να κοντράρει στα σώματα.

Τρία λεπτά αργότερα η Κροατία κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια, με τον Βρσάλκο να σεντράρει από δεξιά και τον Πέρισιτς να βάζει το πόδι για να κάνει το 1-1.

Στο γκολ μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι Τρίπιερ και Γουόκερ οι οποίοι έχασαν τον μεσοεπιθετικό της Ίντερ.

Στο 72’ ο Πέρισιτς θα μπορούσε να πετύχει την ολική ανατροπή, ωστόσο το πλασέ που επιχείρησε σταμάτησε στο δοκάρι του Πίκφορντ.

Μετά το γκολ της ισοφάρισης, οι παίκτες του Ντάλιτς πατούσαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και έψαχναν ένα δεύτερο γκολ που θα τους έδινε το προβάδισμα για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Στο 83’ θα μπορούσε να το πετύχει με τον Μάντζουκιτς, ωστόσο το βολέ που έκανε σταμάτησε στον τερματοφύλακα της Αγγλίας, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην παράταση.

Παρά την κούραση και των δύο ομάδων, έκαστη έχασε από μια μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης να πάρει κεφάλι στο σκορ.

Αρχικά οι Άγγλοι στο 99o λεπτό θα μπορούσαν να έχουν κάνει το 2-1, όταν ο Βρσάλκο έδιωξε με το κεφάλι πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Στόουνς.

Ένα λεπτό πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ήταν η σειρά των Κροατών να χάσουν μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Πέρισιτς σέντραρε από αριστερά, ο Μάντζουκιτς έκανε την προβολή, με τον Πίκφορντ να διώχνει σε κόρνερ με το δεξί πόδι.

Με το «καλημέρα» του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης, η Κροατία πέτυχε το γκολ- πρόκριση με εκτελεστή τον Μάντζουκιτς. Ο Πίβαριτς σέντραρε από αριστερά, ο Πέρισιτς πήρε την κεφαλιά με την μπάλα να φτάνει στον φορ της Γιουβέντους, ο οποίος εκμεταλλευόμενος και την αδράνεια της αγγλικής άμυνας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πίκφορντ γράφοντας το 2-1 και στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό του Μουντιάλ.

Στον τελικό η Κροατία θα αντιμετωπίσει την Γαλλία, η οποία χθες επικράτησε με 1-0 του Βελγίου, σε μια αναμέτρηση που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 6 το απόγευμα.

Η Αγγλία θα παίξει στον μικρό τελικό απέναντι στο Βέλγιο (Σάββατο 17:00).

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κροατία:(Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (95’ Πίβαριτς), Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς (118’ Μπάντελι), Μάντζουκιτς (115’ Τσόρλουκα), Ρέμπιτς (100’ Κράμαριτς).

Αγγλία:(Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (112′ Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Γιανγκ (90’ Ρόουζ), Χέντερσον (97’ Ντάιερ), Ντέλε Αλί, Λίνγκαρντ, Στέρλινγκ (74’ Ράσφορντ), Κέιν.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.