Η Γερμανία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ και για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε εκτός τη φάσης των "16" του θεσμού.

Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο που ξεχωρίζει από τον αποκλεισμό σοκ της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας είναι ότι για τέταρτη φορά στα τελευταία πέντε Μουντιάλ, η κάτοχος του τροπαίου αποκλείεται στη φάση των ομίλων.

Μάλιστα, "θύματα" αυτή της... κατάρας έχουν πέσει τέσσερις ομάδες που αποτελούν... μεγαθήρια της Ευρώπης. Ο λόγος για Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και τώρα Γερμανία.

Το 2002 η Γαλλία αποκλείστηκε από τους ομίλους στη Νότια Κορέα/Ιαπωνία, το 2010 η Ιταλία υπέστη αντίστοιχο κάζο στη Νότια Αφρική, το 2014 η Ισπανία γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από την πρώτη φάση της διοργάνωσης στη Βραζιλία και απόψε η Γερμανία δέχτηκε τέτοιου είδους "στραπάτσο" στη Ρωσία!

Μοναδική εξαίρεση στα πέντε τελευταία Μουντιάλ αποτέλεσε η Βραζιλία, που ως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2002, προκρίθηκε ως πρώτη στον όμιλό της το 2006 (για να αποκλειστεί τελικά από την Γαλλία στα προημιτελικά).

Να σημειωθεί ότι εκτός από το... 4/5 στα τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, η κάτοχος του τροπαίου έχει αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Το 1950 η Ιταλία και το 1966 η Βραζιλία.