Μετά την επιτυχημένη πορεία στη Θεσσαλονίκη, το Offside Festival ανοίγει τα πανιά του και ταξιδεύει στην Αθήνα, με στόχο να παρουσιάσει ιστορίες για μεγάλους παίκτες και σπουδαίες ομάδες.

Η μπάλα, η ενδεκάδα, ο πάγκος, ο προπονητής, οι διαιτητές, το τέρμα, τα αποδυτήρια, η κερκίδα, τα χρώματα της φανέλας, τα συνθήματα. Αρκούν αυτά για να περιγράψουν τι είναι "ποδόσφαιρο"; Μάλλον όχι. Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να δημιουργεί "οικογένειες" και ορκισμένους αντιπάλους, να συγκινεί, να μαγεύει, να παθιάζει. Έχει τη δύναμη να καθηλώνει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο και να γεννά ιστορίες που όσοι τις παρακολούθησαν, τις αφηγούνται για χρόνια. Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι το πιο ομαδικό αλλά ταυτόχρονα το πιο "προσωπικό" ανάμεσα στα αθλήματα.

Οι ιστορίες του Offside Festival καταγράφουν όλα τα παραπάνω. Η κινηματογραφική κάμερα κατεβαίνει από την κερκίδα, μπαίνει στα αποδυτήρια, αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή τρόπο τις ιστορίες που έχει να αφηγηθεί ο βασιλιάς των σπορ! Παίκτες που μάγεψαν οπαδούς και αντιπάλους, προπονητές που καθόρισαν την ιστορία συλλόγων, φίλαθλοι και αθλητικογράφοι, στέκονται μπροστά στην κάμερα και θυμούνται ένδοξες νίκες και συντριπτικές ήττες, μιλούν για συμπαίκτες και αντιπάλους, διοργανώσεις γεμάτες λάμψη και άγνωστα γεγονότα.

Το ταξίδι του Offside Festival, στην πρωτεύουσα συμπίπτει με την έναρξη της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης: του Παγκοσμίου Κυπέλλου και γίνεται τη χρονιά, κατά την οποία η Αθήνα γιορτάζει τον τίτλο της ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» η Parenthesis παρουσιάζει το διάλογο μεταξύ λογοτεχνίας, ντοκιμαντέρ και ποδοσφαίρου αναζητώντας αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη, κάτι παραπάνω από ένα άθλημα.

Για τρείς ημέρες, από τις 16 μέχρι και τις 17 Ιουνίου, η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων υποδέχεται το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ και το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με το μεγαλείο της ποδοσφαιρικής κουλτούρας.

Το πρόγραμμα του Offside Festival Book Edition, θα περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ και μία σειρά από παράλληλες δράσεις που θα προσεγγίσουν το διάλογο μεταξύ ποδοσφαιρικών ντοκιμαντέρ και λογοτεχνικών βιβλίων, καθώς και τις ποικίλες προεκτάσεις που έχει το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο. Παρουσιάσεις βιβλίων και ανοιχτών συζητήσεων θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να γνωρίσει και να συνομιλήσει τόσο με τους συγγραφείς βιβλίων σχετικών με το ποδόσφαιρό και την ποδοσφαιρική κουλτούρα όσο και με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών που περιγράφονται είτε στο χαρτί είτε στη μεγάλη οθόνη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Πληροφορίες

www.offsidefestival.gr 
Facebook.com/offsidefestivalgr  

16-17 Ιουνίου 2018
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)
ΑΠΟΘΗΚΗ & ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΥ
Διοργάνωση: Parenthesis )