Τζανακάκης: Ήρθα για να παίξω με τον Άρη στην Super League

|
THESTIVAL TEAM

Για τη φετινή χρονιά του Άρη που συνοδεύτηκε με την επιστροφή των «κιτρινόμαυρων» στην Super League μίλησε ο αμυντικός της ομάδας, Μανώλης Τζανακάκης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κρητικός μπακ του Άρη στον Libero 107,4 FM και την εκπομπή AllAboutARIS ON AIR: 

Για το χθεσινό παιχνίδι:

“Ήταν μια επιβράβευση για εμάς. Το περιμέναμε και θέλαμε να κλείσει έτσι στο “σπίτι” μας. Ήταν πολύ όμορφο και μακάρι να ζήσουμε ανάλογες στιγμές στο μέλλον.”

Για τον κόσμο που έδωσε δυναμικό “παρών”:

“Μια σπίθα θέλει ο κόσμος του Άρη. Τέσσερα χρόνια στεναχωρήθηκαν και πληγώθηκαν και πρέπει να τους δώσουμε χαρά και όρεξη για να έρθουν κοντά και να πάμε ψηλά. Το μαρτύριο τελείωσε και ελπίζω και εύχομαι, αυτή η ομάδα να έχει μόνο καλά.”

Για τον στόχο της ανόδου:

“Δεν το κρύβω ότι είχα μια σιγουριά φέτος. Ήταν διαφορετικά. Πολλά παιχνίδια στράβωσαν αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα χάσω το οτιδήποτε. Πήγε να στραβώσει το πράγμα μετά από κακά αποτελέσματα όμως το παλέψαμε και το γυρίσαμε σε νίκες.”

Για το ότι έγινε η προετοιμασία με ολοκληρωμένο ρόστερ:

“Για εμένα ίσως είναι το πιο σημαντικό. Άλλο να δουλεύει μια ομάδα δυο μήνες μαζί και άλλο να έρχονται ανά πέντε.”

Για την έναρξη της σεζόν και το επιτυχημένο σερί:

“Όταν ξεκίνησε η χρονιά, λέγαμε και τόνιζε ο προπονητής ότι πρέπει να κάνουμε μια καλή αρχή. Θυμάστε πέρσι, τι είχε γίνει. Η αρχή ήταν το μισό πρωτάθλημα. Ήταν τεράστιο διπλό στα Τρίκαλα. Δεν εφησυχάσαμε. Απλά δεν γίνεται να παίζεις πάντα στα κόκκινα. Εφησυχασμός υπάρχει στα τελευταία παιχνίδια γιατί η ομάδα πέτυχε τον στόχο της.

Το πιο σημαντικό είναι η ψυχολογία στο ποδόσφαιρο. Όταν πλησιάζουν διακοπές, το σκέφτεσαι αλλά δεν πρέπει.”

Για τον Παύλο Μυροφορίδη:

“Πολύ σημαντικός. Έμπαινε να μιλήσει στα δύσκολα και να μας παροτρύνει. Μας καθυσήχασε και μας έσφιξε τα λουριά. Ήξερε ποιους παίκτες να φέρει και ήξερε καλά την κατηγορία.

Για τον Δημήτρη Σπανό:

“Ο άνθρωπος πριν από κάθε ματς ανέλυε την ομάδα. Δούλευε πάρα πολύ και μας έλεγε τα πάντα πριν από κάθε ματς. Ακόμα και τώρα που ανέβηκε η ομάδα, μας έλεγε για κάθε αντίπαλο. Αναλυτικά, για τις αδυναμίες τους και το πως κινούνται. Αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ.

Άλλες ομάδες έχουν 3-4 άτομα team. Ο κόουτς, όλη την χρονιά ήταν σοβαρός και είχε σχεδόν 30 παίκτες. Όλοι ήμασταν ισάξιοι και είναι πολύ δύσκολο να τους διαχειριστείς. Αφού πήγε καλά η χρονιά, δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα σε κανέναν.”

Για το αν υπήρχαν “κλίκες”:

“Είναι λίγο καφενειακά αυτά. Αυτό ειπώθηκε επειδή είχαμε μείνει λίγα παιδιά από πέρσι. Δεν ισχύει γιατί ήμασταν όλοι μαζί και το δείξαμε και στο γήπεδο φέτος.”

Για το “χαμηλά την μπάλα”:

“Όταν την παθαίνεις, μαθαίνεις. Πέρσι λέγαμε ότι θα το τελειώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και θα κοιτάξουμε την επόμενη σεζόν. Την πάθαμε. Φέτος το πήγαμε διαφορετικά. Πρώτα “βγήκε” η ομάδα και μετά όλα τα υπόλοιπα.”

Για την απώλεια της πρωτιάς:

“Σίγουρα μας πείραξε. Θέλαμε και θέλουμε να βγούμε πρώτοι. Νομίζουμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα και ο Άρης πρέπει να βγει πρώτος. Σε πειράζει, αλλά ο στόχος είναι να ανέβει κατηγορία. Η ομάδα το κατάφερε σχετικά εύκολα και γρήγορα.”

Για το παιχνίδι στην έδρα του ΟΦΗ:

“Είναι το καλύτερο πρώτο ημίχρονο που έχουμε κάνει φέτος. Είχαμε την κατοχή της μπάλας και την κυκλοφορία. Είχαμε και τον διαιτητή που τον ρωτάω “Τι κάνεις ρε;” και μου δείχνει κίτρινη κάρτα”.

Για την φετινή διαιτησία:

“Είχαμε θεματάκια φέτος. Ένα οφσάιντ στην Καλλιθέα, κάποια πέναλτι. Αλλά δεν ασχοληθήκαμε όλη την χρονιά.”

Για το πρωτάθλημα της Football League και τις απογοητεύσεις:

“Σχετικά εύκολα πήγε το πρωτάθλημα για εμάς και τον ΟΦΗ. Ήμασταν οι καλύτερες ομάδες. Απλά, δεν τα πήγαν καλά οι υπόλοιπες ομάδες και δεν μας έβαλαν έξτρα πίεση. Η άνοδος τελείωσε στο παιχνίδι της Πάτρας.

Εύκολα ή δύσκολα, ο Άρης θα έπαιρνε την άνοδο. Απλά θα παρατεινόταν η αγωνία για 1-2 αγωνιστικές.”

Για τις χαρακτηριστικές στιγμές της σεζόν:

“Χαρακτηριστικές στιγμές είναι τα “διπλά” στα Τρίκαλα και την Δράμα. Με το μαγικό αριστερό παιχνίδι του Παυλίδη. Είναι πολύ σημαντικά παιχνίδια. Λίγα ματς υπήρξαν φέτος που μας έκαναν πολλές φάσεις.”

Για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Εργοτέλη:

“Το πρώτο ημίχρονο ήταν εφιαλτικό. Ένα από τα πιο απογοητευτικά της ζωής μου. Οι άλλοι έπαιζαν σαν την Μάντσεστερ Σίτι. Στο ημίχρονο βάλαμε τις φωνές ο ένας στον άλλον και μετά το γυρίσαμε. Αυτή ήταν η διαφορά φέτος.”

Για την πορεία του ΟΦΗ:

“Είχαν μείνει 13-14 παιδιά, κέρδισαν σε αυτά τα ματς και μπήκαν κάποια άτομα για να τα βοηθήσουν και να τους πιστέψουν. Αν έκαναν 1-2 στραβά αποτελέσματα τότε, τα πράγματα δεν θα ήταν όπως τώρα.”

Για τα αποδυτήρια και τα προβλήματα που δεν δημιουργήθηκαν:

“Φέτος, από την αρχή της χρονιάς λέγαμε ότι ο μοναδικός στόχος είναι να βγει η ομάδα. Μετά όλα τα άλλα. Όλα ήταν καλά παιδιά φέτος και κανείς δεν κοίταξε την πάρτι του. Βάλαμε την ομάδα πάνω από τον εαυτό μας. Όλες οι ομάδες έχουν προβλήματα.

Σαν ποδοσφαιριστές, ξέρουμε τι γίνεται στην χώρα. Ελάχιστες είναι οι ομάδες που πληρώνουν την πρώτη του μήνα. Ο πρόεδρος είναι μόνος του και με ελάχιστα έσοδα. Η μόνη λύση ήταν να ανέβει η ομάδα.”

Για τα προβλήματα που άφησε η περσινή χρονιά:

“Η περσινή χρονιά ήταν μια τραυματική εμπειρία για όλους μας. Τραβήξαμε πολύ στεναχώρια και πολύ πίεση. Δεν είχαμε όρεξη να πάμε για καφέ. Είχαμε ένα φόβο φέτος, να μην γίνει ξανά το ίδιο. Μας βοήθησε η αρχή της χρονιάς και τα επιτυχημένα αποτελέσματα.”

Για την βελτίωση και τις αδυναμίες του:

“Εννοείται ότι έχω πολλές αδυναμίες. Μέχρι και τα 35 σου έχεις αδυναμίες. Το θετικό είναι ότι μπορώ να παίξω σε όλη την πλευρά. Έχω τις δυνάμεις και την ταχύτητα. Πρέπει να βελτιώσω τα τελειώματα και τις σέντρες μου. Αυτά βελτιώνονται μέσα από την δουλειά.

Υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι που το διορθώνεις μόνος σου. Παλιά, είχα άγχος. Κοιμόμουν αργά από άγχος. Πλέον, το έχω δουλέψει στο μυαλό μου και ηρεμώ. “

Για την επόμενη σεζόν:

“Το συμβόλαιο μου τελειώνει το καλοκαίρι και δεν έχω κάτι επίσημο. Έχουμε μιλήσει. Μακάρι να είμαι. Θέλω να μείνω.”

Για την δουλειά του Έλληνα παίκτη έναντι των ξένων:

“Η νέα γενιά των ποδοσφαιριστών και ειδικά μετά από την κρίση, δουλεύει πάρα πολύ ατομικά και με τους γυμναστές. Το καλοκαίρι, πάρα πολλοί πηγαίνουν σε γυμναστές και δουλεύουν ατομικά. Δουλεύει με τις αδυναμίες σου. Η νέα γενιά το σκέφτεται ότι χωρίς την δουλειά δεν μπορείς να πας πουθενά. Όρεξη να έχεις, γιατί έχει πάρα πολλούς τρόπους.”

Για το σύστημα στο οποίο αποδίδει καλύτερα:

“Νομίζω σε ένα σύστημα με 3 αμυντικούς. Είναι για εμένα το καλύτερο σύστημα (σ.σ. 3-5-2). Αυτό πρέπει να το δουλέψεις από την αρχή και σε ένα επίσημο ματς να είσαι έτοιμος. Οι δύο πλάγιοι πρέπει να κάνουν από 15 χιλιόμετρα σε κάθε ματς.”

Για τον Πασχάλη Κάσσο:

“Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο παίκτη και επαγγελματία. Σε κάθε παιχνίδι και αγώνα, ήταν σε φουλ ρυθμούς. Αν είχε το εύκολο γκολ, θα έπαιζε στην Τσέλσι. Ήταν απίστευτος.”

Για την πίεση του “Κλεάνθης Βικελίδης”:

“Σίγουρα έχει πίεση. Σου δίνει τεράστια δύναμη ο κόσμος αλλά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Αν δεν κάνεις μια καλή εμφάνιση, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Θέλει μεγάλη δύναμη. Αν δεν μπορείς να το διαχειριστείς, δεν μπορείς να είσαι στον Άρη.”

Για το αν θα πρέπει να παραμείνει ένα κορμός ή αν χρειάζονται ολοκληρωτικές αλλαγές:

“Θα κρατούσα σίγουρα έναν κορμό. Είναι λάθος να φύγει μια ομάδα και να έρθει μια άλλη. Θα πρέπει να μείνει ένας κορμός και να γίνουν στοχευμένες ποιοτικές προσθήκες. Αυτό είναι το σωστό για μένα.

Θα είναι οτι καλύτερο να ξεκαθαρίσει το ρόστερ, να γίνουν οι μεταγραφές και το 90% να κάνει και πάλι την προετοιμασία μαζί. Τα κριτήρια παραμονής και προσθήκης θα πρέπει να είναι καθαρά αγωνιστικά. Οι ξένοι παίκτες σου φέρνουν ποιότητα αλλά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δίνουν την ψυχή τους και “ξέρουν” που παίζουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα φέτος είναι η ΑΕΚ.”

Για την παραμονή του για δεύτερη φορά στην Football League:

“Το καλοκαίρι ήμουν πολύ πιεσμένος γιατί σκεφτόμουν πως θα περάσουμε μια δεύτερη χρονιά στην Football League. Μακάρι να είμαι καλά, να είμαι καλός στην δουλειά μου και να μην ξανά παίξω σε αυτή τη κατηγορία. Είναι πιο δύσκολη γιατί δεν έχεις χώρους και κλείνονται. Τρως ξύλο και κάθονται όλοι πίσω, ειδικά σε κακά γήπεδα.”

Για την διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες και τους Ίλιτς-Μιλούνοβιτς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στην Football League:

“Και οι δύο ποδοσφαιριστές, είναι εξαιρετικοί και ποιοτικοί. Αλλά η Β εθνική τους δυσκολεύει. Ισχύει και το αντίθετο. Στην Β’ αν πουλήσεις μια φορά την μπάλα, μπορεί να μην σου κοστίσει. Στην Α’, θα το πληρώσεις.”

Για τον στόχο του Άρη, την νέα σεζόν:

“Όταν είσαι στον Άρη, δεν γίνεται να δεχτεί κάποιος ότι η ομάδα θα πάει για να σωθεί. Όσο χαμηλά και να έχεις την μπάλα, ο κόσμος έχει προσδοκίες. Το σωστό για ‘μένα, είναι ο Άρης να πάει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Όχι πολλά λόγια. Κάθε ματς ξεχωριστά και πηγαίνεις σε κάθε παιχνίδι για να κερδίσεις. Άρης είσαι. Πάμε να τους κερδίσουμε όλους.”

Για το τι θα λάβει σοβαρά υπόψιν πριν υπογράψει την ανανέωση:

“Δεν έχουμε μιλήσει επίσημα. Νιώθω καλά, μου αρέσει η ομάδα και μου αρέσει η πόλη. Ένα βασικό κομμάτι είναι το οικονομικό. Δεν είναι το χόμπι μας. Είναι η δουλειά μας και έχει ημερομηνία λήξης. Μακάρι να πάνε όλα καλά. “

Για τα όσα έχει προσφέρει ο Νέτο στον Άρη αλλά και στον ίδιο:

“Είναι 11 χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει μάθει Ελληνικά(σ.σ. γελάει). Από μικρός τον χάζευα. Θεωρώ ότι είναι στο Top3 όσων έχουν περάσει από την Ελλάδα. Τεράστια ποιότητα. Τους θεωρώ τους καλύτερους μαζί με τον Τοροσίδη. Παρά τα χρόνια του, δεν θέλει να χάνει ούτε στην προπόνηση και παίζει με την ψυχή του. Χθες τον αποθέωσε ο κόσμος. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον Άρη και μακάρι να παραμείνει. Αγαπάει την ομάδα, παντρεύτηκε και εδώ. Εδώ θα μείνει, στην Αρειανάρα.

Όταν μιλάει, δεν τον καταλαβαίνουμε αλλά καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει (σ.σ. γελάει). Με βοηθάει. Μου δίνει συμβουλές. Τον ακούς τον Νέτο, ό,τι και αν σου λέει. Αυτό το πόδι του, ήταν φαρμάκι.”

Για το αν έχει αγωνιστεί κόντρα στον Άρη:

“Έπαιζα σε ένα ματς που ήταν 2-0, πέρασε στο παιχνίδι ο Ανδρέας Τάτος και έγινε 2-3. Έληξε 3-3 στο τέλος.”

Για τον Βαγγέλη Πλατέλλα:

“Ο Πλατέλλας, παρά το ύψος του, το θράσος που έχει μέσα στο γήπεδο τον κάνει δύο μέτρα. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί και ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.

Για το ότι έχει αφήσει μια δουλειά στην μέση:

“Μου έχει μείνει ένα απωθημένο να παίξω και να πάω καλά με μια ομάδα στην Α’ Εθνική. Με αυτόν τον σκοπό είχα. Μ’αρέσει ότι υπάρχει η πίεση και πρέπει σε κάθε παιχνίδι να κερδίσεις. Νιώθω καλά. Αυτό νιώθει και ο Βαγγέλης και θέλει να καθιερωθεί.”

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν στον Άρη που στοχεύει ψηλά την νέα σεζόν:

“Είναι δύσκολο χωρίς οργάνωση να πας να “χτυπήσεις” ψηλά. Πρέπει να μπουν οι βάσεις και να οργανωθεί η ομάδα. Έχει πάει πίσω τα τελευταία χρόνια στις μικρές κατηγορίες. Κάθε επιτυχία, έχει από πίσω πολλούς συντελεστές. Δεν τα κερδίζεις όλα επειδή είσαι ο Άρης. Όλα αυτά θα συντελέσουν για να πετύχεις.”

Για τον Θόδωρο Καρυπίδη:

“Έχει βοηθήσει την ομάδα πάρα πολύ. Έβγαλε μόνος του την ομάδα στην Α’ Εθνική. Του αξίζουν μπράβο. Είχε μια ομάδα όπως ο Άρης που είναι πολύ δύσκολο. Φέτος το πήρε πολύ διαφορετικά. Έκανε μια κίνηση-ματ με την έλευση του τεχνικού διευθυντή. Μακάρι να κάνει σωστές κινήσεις και την επόμενη σεζόν.

Για τις φιλοδοξίες του:

“Για να βάζει τόσα χρήματα στην ομάδα, σίγουρα έχει όνειρα και στόχους. Δύο χρόνια τώρα, βάζει χρήματα. Θέλει να πάει την ομάδα ψηλά.”

Για τις διαφορές Ελληνικού και Κυπριακού πρωταθλήματος:

“Υπάρχουν 6 ομάδες που πάνε κάθε χρονιά για πρωτάθλημα. Έχουν κόσμο και μπάτζετ. Έχουν κυρίως “λάτιν” στοιχείο. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπόλοιπες ομάδες, είναι σαν την Β’ Εθνική της Ελλάδας. Οι μεγάλες ομάδες, έχουν απίστευτη οργάνωση.”

Για τον Χρήστο Μπούρμπο και την πολυδιάστατη παρουσία του:

“Έχει περάσει από μεγάλες ομάδες και έχει τεράστια εμπειρία. Ήταν πολύ σημαντικός για τα αποδυτήρια. Είναι πολύ καλά και αγωνιστικά. Είναι τεράστια προσωπικότητα και θα πρέπει να υπάρχει στην ομάδα.”

Για την παρεξήγηση με όσα είπε για τον ΟΦΗ:

“Ήταν ένα λάθος. Δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Πάνω στο χαβαλέ το είπα εγώ. Το πήραν σοβαρά και το έβαλαν τίτλο. Έφαγα και τα μπινελίκια μου. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα του τόπου μου, δεν θα έλεγα ποτέ κάτι τέτοιο. Το πέρασαν λάθος.”

Για τον άνθρωπο που τον βοήθησε περισσότερο:

“Ήταν ο Βασίλης ο Πλεσίτης, στην Κ20 του Εργοτέλη. Όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι του Εργοτέλη. Μας βοήθησαν και μας πίστεψαν, πουλήθηκαν αρκετοί παίκτες και η ομάδα κέρδισε χρήματα. Το ίδιο έγινε και με τον Χαντί, λίγο καιρό μετά από εμάς.”

Για τον Τάκη Γκώνια:

“Είναι εξαιρετικός προπονητής και παίζει απίστευτο ποδόσφαιρο. Α’ Εθνική δεν παίζεται αυτή η μπάλα. Όλοι έχουμε αδυναμίες και αυτός τα δουλεύει. Παίζει μπαλάρα. Επιθετικά και ανοιχτά. Το θαυμάζω αυτό που κάνει και αν φτιάξει τα κενά του, μπορεί να δουλέψει και πιο ψηλά.”

Για το χαμένο γκολ κόντρα στον ΟΦΗ, την περσινή σεζόν:

“Το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Μια εβδομάδα δεν κοιμήθηκα μετά το χαμένο γκολ στον ΟΦΗ πέρσι. Πόσα μπινελίκια είχα ακούσει. Πρέπει να τα διαχειρίζεσαι και αυτά. Μπάλα παίζω, αυτά θα έχω. Πρέπει να είσαι ισορροπημένος. Στο “Βικελίδης” τα ακούω κατευθείαν”

Για το “Κλεάνθης Βικελίδης”:

“Είναι το πιο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ελλάδα. Είναι οι πιο καυτές έδρες μαζί με το Γεντί Κουλέ και πρέπει να υπάρχουν στην Α’ Εθνική. Μακάρι να έχουμε την υγεία μας, να τελειώσει πρώτα η ανανέωση και να τα ζήσω. Για αυτό ήρθα.”

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.