Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσιάζει το “αριστοκρατικό και μποέμ” Κίεβο (ΦΩΤΟ)

|
THESTIVAL TEAM

Το paokfc.gr, λίγο πριν την εκτός έδρας μάχη κόντρα στην Ολιμπίκ Ντόνετσκ, σας ξεναγεί στο Κίεβο, μέσα από έναν ταξιδιωτικό οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για όσους αποφασίσουν να βρεθούν στο πλευρό της ομάδας στην Ουκρανία.

Έχει, δίχως αμφιβολία, πολιτιστική λάμψη, όπως και αριστοκρατική αρχιτεκτονική. Μα αυτό που γοητεύει κυρίως τον σύγχρονο επισκέπτη είναι μια διάχυτη μποέμ ατμόσφαιρα, που δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς αν δεν αποφασίσει να εντρυφήσει στα μυστικά αυτής της ξεχωριστής πόλης.

Απλωμένο στη ράχη ενός κατάφυτου λόφου που φτάνει μέχρι τις όχθες του ποταμού Δνείπερου, το Κίεβο έχει πλούσια ιστορία, καταπράσινα πάρκα, μπαρόκ εκκλησίες, με κυρίαρχη εικόνα αυτή των χρυσών τρούλων του μοναστηριού της Αγίας Λαύρας, γραφικά σοκάκια, αλλά και καλό φαγητό. Διαθέτει επίσης, δεκάδες πανεπιστήμια, άρα φοιτητική ζωντάνια, όπως φυσικά, ωραίες γυναίκες.

Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές και πιο όμορφες πόλεις της ανατολικής Ευρώπης, πρωτεύουσα ενός πολυεθνικού κράτους, της Ουκρανίας, που την αποτελούν 100 εθνότητες, ανάμεσα στις οποίες και Έλληνες (περίπου 100.000). Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 4.500.000 κάτοικοι.

H λαϊκή παράδοση λέει ότι τρία αδέλφια ήταν οι ιδρυτές του Κιέβου, που ο καθένας έκτισε τον δικό του οικισμό σε διαφορετικό λόφο. Η μικρή πόλη που προέκυψε με το πέρασμα του χρόνου και την ένωση των τριών οικισμών, πήρε το όνομα του Κίε, του μεγαλύτερου αδελφού.

Σύγχρονη ιστορία

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη κατακτήθηκε από τον γερμανικό στρατό, ο οποίος προέβη σε μαζικές σφαγές και εκτελέσεις, ιδιαίτερα εναντίον του πολυάριθμου εβραϊκού στοιχείου. Πολλοί ήταν και οι κάτοικοι που εντάχθηκαν στη Βέρμαχτ, κυρίως ως παραστρατιωτικά σώματα, είτε λόγω του έκδηλου αντικομουνισμού τους, είτε γιατί ήλπιζαν πως ο Χίτλερ μετά τη νίκη του θα τους χάριζε την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ενωση.

Παρά τις ολοσχερείς καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί, το Κίεβο ανοικοδομήθηκε άμεσα και έγινε ξανά η τρίτη σπουδαιότερη, μετά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, πόλη της ΕΣΣΔ στη μεταπολεμική εποχή. Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 ανέδειξε την Ουκρανία σε ανεξάρτητο κράτος.

Οι ταραχές του 2013

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της 21ης Νοεμβρίου 2013, όταν η κυβέρνηση της χώρας έβαλε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά το ανικανοποίητο αίτημα για επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας-ΕΕ, το Euromaidan χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα ως ένα γεγονός μείζονος πολιτικού συμβολισμού, κυρίως λόγω του ότι επρόκειτο για την μεγαλύτερη συγκέντρωση υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκέντρωση στην ιστορία. Η κλιμακωτά αυξανόμενη βία από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έφερε βίαιες συγκρούσεις. Οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις είχαν αποκλειστικό στόχο το υπάρχον κυβερνητικό καθεστώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ζημιά σε ιδιωτική περιουσία στην πόλη του Κιέβου σε διάστημα δύο μηνών λαϊκών κινητοποιήσεων.

Αξιοθέατα και βόλτες

– Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 11ου αιώνα που συγκαταλέγεται στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και τον μπαρόκ Άγιο Ανδρέα.

– Εφόσον ξεκινήσετε την περιήγησή σας από την άνω παλιά πόλη, θα βρεθείτε στη Χρυσή Πύλη, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

– Η πλατεία Ανεξαρτησίας αποτελεί την κεντρικότερη και πιο πολυσύχναστη πλατεία της πόλης. Οι ντόπιοι της αποκαλούν Μεϊντάν. Μέχρι και σήμερα βεβαίως, υπάρχουν έντονα τα σημάδια από την πολύνεκρη επανάσταση των ντόπιων κατά του καθεστώτος, πριν δυο χρόνια.

– Να πάτε στο Πάρκο της Αιώνιας Δόξας με τη Φλόγα της Μνήμης, στις πλατείες Kontraktova και Poshtova και στο μπαρόκ παλάτι Mariyinsky και να δείτε από κοντά το άγαλμα του διάσημου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

– Το Podol είναι υπέροχη βόλτα. Γειτονιά ψαράδων και χειροτεχνών κάποτε, γεμάτο πολύχρωμα διατηρητέα και cafes (πέριξ της Ακαδημίας Mogilyanskaya ), αποπνέει μια αύρα μποέμ.

– Αξίζει τον κόπο το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου στην περιοχή Pechersk, ένα μουσείο αφιερωμένο στον ουκρανικό αγώνα ενάντια στις ναζιστικές θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

– Στο Κίεβο μπορεί να δει κανείς 50 ορθόδοξες εκκλησίες, τέσσερις καθολικές, ένα τζαμί και τέσσερις συναγωγές. Ολες οι μεγάλες θρησκείες είναι εκεί.

– Στο Κίεβο διασκεδάζουν με ωράριο… ελληνικό. Ξεκινήστε με δείπνο στο ντιζαϊνάτο Porto Maltese, το καινούργιο club-restaurant Byblos ή το κατακόκκινο Buddha Bar. Για after κατάσταση περάστε κατά τις 2-4 π.μ. από τα Dlux και Sky Bar.

– Να δοκιμάστε μπορς, την εθνική σούπα της Ουκρανίας, η οποία σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές, όπως και varenyky (ζύμη με γέμιση ανθότυρο ή βύσσινο) και φυσικά, ρώσικη σαλάτα (ή αλλιώς Olivier).

Νόμισμα: Γρίβνα Ουκρανίας (1 ευρώ ισοδυναμεί με 28.99 Γρίβνα)

Μετρό: Το Κίεβο έχει τρεις γραμμές μετρό, την κόκκινη, την μπλε και την πράσινη. Το μετρό είναι κατασκευασμένο με τα σοβιετικά πρότυπα, με πολλές σκάλες και πολύ περπάτημα.

Ο μακάβριος τουρισμός του Τσερνόμπιλ

Δύο ώρες από το Κίεβο. 10.000 τουρίστες το χρόνο. Πόλεις φαντάσματα. Η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή όλων των εποχών. Μακάβρια τουριστική προσέγγιση, ωστόσο προσοδοφόρα για την Ουκρανία είναι η επίσκεψη στην «απαγορευμένη ζώνη» ακτίνας 30 χιλιομέτρων του Τσερνόμπιλ.

Οι τουριστικές εκδρομές από το Κιέβο στο Τσερνόμπιλ ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011. Οι τουρίστες μπορούν να δουν την πηγή της ιστορικής αυτής καταστροφής, τον περίφημο αντιδραστήρα Νο 4. Το λεωφορείο κάνει στάση λίγα μόλις μέτρα απόστασης από τον αντιδραστήρα και το κτίριο που φιλοξενεί ακόμα σήμερα 200 τόνους ουρανίου. Η όλη εκδρομή στοιχίζει γύρω στα 115 ευρώ το άτομο, ενώ είναι απαγορευμένη στους ανηλίκους. Σύμφωνα με έναν τουριστικό οδηγό οι πιο γενναίοι που δέχονται την πρόκληση να εξερευνήσουν το Τσερνόμπιλ, είναι οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Σκανδιναβοί.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.