Πόσα εκατομμύρια θα χάσει η Σαράποβα από τον αποκλεισμό της

|
THESTIVAL TEAM

Για δύο χρόνια, καλείται να γίνει από πρωταγωνίστρια, θεατής του τένις. Αλλά την ίδια περίοδο, η Μαρία Σαράποβα θα «βλέπει» και τα εκατομμύρια να ξεγλιστρούν από τα χέρια της.

Η Ρωσίδα θα πληρώσει ακριβά τη χρήση απαγορευμένης ουσίας- που εντοπίστηκε στον οργανισμό της μετά από δείγμα που έδωσε στο Αυστραλιανό Οπεν. Ήδη, τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό για τη χρήση του meldonium. Η ποινή της όμως- την οποία θα προσβάλει στο CAS- έχει και οικονομικό αντίκτυπο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η Σαράποβα είναι η δεύτερη πιο επικερδής αθλήτρια στον κόσμο. Και μπορεί η μερίδα του λέοντος των εσόδων της να προέρχεται από χορηγίες και δραστηριότητές της εκτός των κορτ, αλλά τα κέρδη της συνδέονται άμεσα με το τι κάνει ως αθλήτρια.

Ο Ντάνιελ Ρόμπερτς έκανε στο Yahoo τους σχετικούς υπολογισμούς για το τι σημαίνει οικονομικά το γεγονός ότι η Σαράποβα θα μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση στις 25 Ιανουαρίου του 2018, δηλαδή τρεις μήνες πριν συμπληρώσει τα 31. Και κατέληξε ότι το λιγότερο οι απώλειές της θα είναι 18 εκατ. δολάρια!

Συνολικά, η Ρωσίδα σταρ έχει κερδίσει 36,76 εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα της από χρηματικά έπαθλα τουρνουά. Ομως, το 2016 έβγαλε μόλις 281.663, ποσό το οποίο πήρε από το Αυστραλιανό Οπεν. Εκεί όμως βρέθηκε θετική σε απαγορευμένες ουσίες, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει και αυτό το ποσό.

Με δεδομένο ότι διανύει τα «καλά» της χρόνια ως τενίστρια, υποθέτοντας ότι θα συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό για τα δύο επόμενα χρόνια, το Yahoo υπολόγισε ότι η Σαράποβα χάνει από την απουσία της από τα κορτ 7.898.568 δολάρια. Για να φτάσει σε αυτό το ποσό έλαβε υπόψη ότι πέρυσι κέρδισε 3.949.284 δολάρια από έπαθλα, όπως και το γεγονός ότι τα είχε πάει ακόμη καλύτερα το 2014, κερδίζοντας 5,16 εκατ. δολάρια στα κορτ.

Κάποιοι χορηγοί την εγκατέλειψαν μετά από την ανακοίνωση του θετικού δείγματός της. Οχι όμως όλοι. Η Nike για παράδειγμα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τερματίζει τη διαθεσιμότητα στην οποία είχε θέσει την τενίστρια, σημειώνοντας ότι η διεθνής ομοσπονδία τένις συμπέρανε ότι η Σαράποβα δεν παραβίασε εσκεμμένα τους κανονισμούς περί ντόπινγκ. Δίπλα της παρέμειναν τόσο η Evian όσο και η Head. Ιδιαίτερα η απόφαση της Nike είναι σημαντική για τη Ρωσίδα, καθώς το συμβόλαιό της με την εταιρεία εκτιμάται ότι της αποφέρει 12 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ποσό που όμως ανακοίνωσε η Nike ότι θα το μειώσει για «ηθικούς λόγους».

Από την άλλη, οι Tag Heuer, Porsche και Avon εγκατέλειψαν την Σαράποβα. Τα συμβόλαιά της με τις τρεις εταιρείες ήταν είχαν εκπνεύσει, είτε επρόκειτο και σταμάτησαν οι συνομιλίες περί ανανέωσης, αν και η Porsche άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι», σε περίπτωση που η Σαράποβα δικαιωθεί στην έφεση. Οι συμφωνίες με τις συγκεκριμένες εταιρείες απέφεραν- σύμφωνα με εκτιμήσεις- περίπου 5 εκατ. δολάρια το χρόνο στην αθλήτρια, δηλαδή, χάνει περίπου 10 εκατ. δολάρια για τη διετία που τιμωρήθηκε.

Μάλιστα, το Yahoo σημειώνει ότι αυτό είναι το… ευνοϊκό σενάριο, γιατί η Σαράποβα μπορεί να χάσει τελικά 40 εκατ. δολάρια από χορηγίες, στη διετία της αποχής της. Και πέρα από τις εταιρείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόταν, υπήρχαν πολλές ακόμη, τις οποίες έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν, που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το πρόσωπό της, αν αυτό δεν είχε συνδεθεί με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Και παρότι θεωρούνταν από τις φιγούρες του αθλητισμού που «πουλούσαν» περισσότερο, δύσκολα θα το ανακτήσει αυτό, ακόμη κι όταν επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.