“Αφεντικό” στις λεπτομέρειες ο Άρης

|
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

Ο Άρης ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, καθώς επιβλήθηκε του ΠΑΟΚ με 62-57, μέσα σε αποθέωση στο κατάμεστο “Nick Galis Hall”. Στις λεπτομέρειες κρίθηκε η αναμέτρηση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Υπενθυμίζουμε πως το ΑΣΕΑΔ είχε αποφασίσει την επανάληψη του αγώνα, θεωρώντας λανθασμένη τη διακοπή του τον Οκτώβριο.

Οι «κίτρινοι» εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη της έδρας στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του αγώνα παίρνοντας ώθηση από τον κόσμο τους, ενώ οι «ασπρόμαυροι» φάνηκαν εκνευρισμένοι από ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις και σαφώς επηρεασμένοι από τις δύο σοβαρές απώλειες των Κακαρούδη-Μπρέμερ.

Αρκετά άστοχος ο Δικέφαλος σε καθοριστικά σουτ, ξεχώρισε ο Λάγνκφορντ που είχε σταθερή απόδοση σε ακόμη ένα ματς, ενώ θετικοί ήταν και οι Βον, Κάρτερ. Εξαιρετικός ο Αντεγκμπόγιε για τον Άρη που έδωσε ώθηση για να αυξηθεί η διαφορά σε σημαντικά χρονικά σημεία. Πολύ καλή εμφάνιση και από Βεζένκοφ-Ριντ.

Το ματς πάντως ήταν ντέρμπι με αγωνία μέχρι το φινάλε, καθώς μπορεί ο Άρης να ποηγήθηκε με +10 58-48, λίγο πριν το τέλος, όμως ο ΠΑΟΚ πλησίασε στους τρεις πόντους (60-57) και είχε και την ευκαιρία να ισοφαρίσει, δίχως ωστόσο να τα καταφέρει.

Αποθεώθηκε ο Γκάλης

Ο Νίκος Γκάλης παρακολούθησε το παιχνίδι από το γήπεδο, ενώ κατά την είσοδό του γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους του Άρη.

Ο αγώνας

1η περίοδος

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι μέσα στην «καυτή» ατμόσφαιρα από τους φίλους του Άρη στο κατάμεστο «NickGalisHall». Οι «ασπρόμαυροι» προηγήθηκαν με 0-7 στα πρώτα 2.50’ . Ο Δικέφαλος έφτασε στα μισά της πρώτης περιόδου στο 5-14, πατώντας καλύτερα στο παρκέ και προσφέροντας και 2-3 θεαματικές φάσεις. Οι «κίτρινοι» μείωσαν σε 9-14, όμως συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσα στη ρακέτα. Οδεύοντας όμως προς το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, η αστοχία των φιλοξενούμενων και το πάθος των «κιτρίνων» σε συνδυασμό με την ώθηση που τους έδινε ο κόσμος τους, ανέτρεψαν την κατάσταση στο σκορ, με αποτέλεσμα να γίνει το 19-17, το οποίο ήταν και το πρώτο προβάδισμα του Άρη στον αγώνα. Ωστόσο με τρίποντο του Μαργαρίτη ο ΠΑΟΚ πήρε ξανά το προβάδισμα για το τελικό 19-20 στην πρώτη περίοδο.

2η περίοδος

Ο Άρης μπήκε καλύτερα στη β΄ περίοδο βελτιώνοντας αισθητά την αμυντική του συμπεριφορά μέσα στη ρακέτα, περιορίζοντας τις επιθετικές προσπάθειες του ΠΑΟΚ κάτω από το καλάθι. Ο ΠΑΟΚ ήταν αρκετά άστοχος στα μακρινά σουτ που επιχείρησε στο β΄ δεκάλεπτο κι έτσι οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα μέχρι και με 5 πόντους διαφορά (29-24). Ο Λάνγκφορντ μείωσε με εύστοχο σουτ τριών πόντων και το 19-27 έμελλε να είναι το τελικό σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο Βον σταμάτησε με μία εντυπωσιακή τάπα κατά μέτωπο την εξαιρετική προσπάθεια του Αντεγκμπόγιε στην τελευταία επίθεση της δεύτερης περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το επιμέρους σκορ του β΄ δεκαλέπτου (10-7) ήταν πολύ πιο χαμηλό σε σύγκριση με αυτό του α΄ (19-20).

Καπνογόνο στο γήπεδο

Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά με τον κόσμο να παρακολουθεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμέτρηση σε πολύ ωραία ατμόσφαιρα, 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της β΄ περιόδου έπεσε ένα καπνογόνο προς το παρκέ από το πέταλο με συνέπεια να προκαλέσει αναστάτωση καθώς παραλίγο να ανάψει φωτιά στην πόρτα δίπλα από τα αποδυτήρια. Ευτυχώς οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο έσπευσαν να τη σβήσουν άμεσα και δεν υπήρξε κάτι χειρότερο.

3η περίοδος

Ο Άρης ξεκίνησε δυναμικά στην 3η περίοδο, παίρνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά του στο ματς μέχρι εκείνο το σημείο, με 34-27. Ο ΠΑΟΚ παρόλα αυτά απάντησε με δύο τρίποντα μειώνοντας στον πόντο (34-33). Στη συνέχεια ο Άρης εξακολουθούσε να μη βρίσκει λύσεις επιθετικά και με ένα φοβερό κάρφωμα του Βον (πήρε και το φάουλ), μετά από παλικαρίσια ενέργεια του Όντουμ, διαμορφώθηκε το 34-36 (ευστόχησε και στη βολή). Ο Αντεγκμπόγιε πήρε… μπρος και οδήγησε τον Άρη σε κρίσιμα καλάθια, με το σκορ να γίνεται 42-38 από το 36-38, με σερί 6-0 των «κιτρίνων». Ο Άρης συνέχισε να διατηρεί το προβάδισμα παίρνοντας και μια διαφορά ασφαλείας, όμως οι άστοχες βολές του Μούρτου στο τελευταίο λεπτό έδωσαν στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία να επιστρέψει. Όπως κι έγινε, μειώνοντας σε 46-43. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 48-45.

4η περίοδος

Η 4η περίοδος ξεκίνησε με τον Λάνγκφορντ να κερδίζει φάουλ και να ευστοχεί σε δύο βολές, μειώνοντας σε 48-47. Ωστόσο ο Άρης με την παρότρυνση του κόσμου του έτρεξε ένα σερί 7-0 φτάνοντας στο 55-47, ενώ ο Δικέφαλος πήγαινε σε βεβιασμένες προσπάθειες επιθετικά με αποτέλεσμα να μη βρίσκει εύκολα καλάθια. Και σαν να μην έφτανε αυτό δόθηκε και τεχνική ποινή στον πάγκο των φιλοξενούμενων. Με τη διαφορά να αυξάνεται στους 10 (58-48) και τον Άρη να αποκτά προβάδισμα ασφαλείας και να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ώστε να φτάσει στη νίκη, μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού στις κερκίδες του γηπέδου. Λίγο πριν το παιχνίδι μπει στο τελευταίο 5λεπτο ο Λάνγκφορντ έδωσε «ανάσα» στον ΠΑΟΚ με εύστοχο τρίποντο, και στην επόμενη επίθεση ο Τσόχλας δίποντο μείωσαν στους 5.

Το τελευταίο δίλεπτο ήταν δραματικό με τον Άρη να έχει το προβάδισμα όμως τον ΠΑΟΚ να μένει ζωντανός και το ματς να είναι σπουδαίο ντέρμπι. Ο Σαλούστρος αστόχησε σε σουτ τριών πόντων μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, και ο Κάρτερ ευστόχησε σε 1/2 βολές μετά το επιθετικό ριμπάουντ του ΠΑΟΚ και το φάουλ που κέρδισε. Το σκορ έγινε έτσι 60-57. Ο Άρης δεν πέτυχε καλάθι στην επίθεση, όμως ο Κάρτερ αστόχησε σε τρίποντο χάνοντας την ευκαιρία για να ισοφαρίσει. Οι «κίτρινοι» πήραν το ριμπάουντ και ο Μούρτος, στον οποίο έκαναν φάουλ οι «ασπρόμαυροι» ευστόχησε σε 2/2 βολές 10″ πριν το τέλος. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πετύχει καλάθι και ο Άρης ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 29-27, 48-45, 62-57.

Άρης (Πρίφτης): Πάσαλιτς 3 (1), Ριντ 16 (2), Τόμας, Χαρίσης 3, Καραθανάσης, Βεζένκοφ 11 (8 ριμπ.), Νέιμικ 7 (10 ριμπ.), Μούρτος 7, Σίμτσακ 4, Αντεγκμπόγιε 11.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 12 (2), Λιάπης, Κάρτερ 11 (2), Τσόχλας 2, Δέδας, Μαργαρίτης 8 (2), Όντουμ 9, Βον 11 (6 ριμπ.), Σαλούστρος 4.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.