Όσο ανοίγει ο καιρός, το άσπρο χρώμα στα ρούχα είναι πιο συνηθισμένο. Αντιμετωπίζουμε, ωστόσο,  μεγαλύτερο πρόβλημα με τους επίμονους και δύσκολους λεκέδες που πέφτουν πάνω σε αυτά και δεν φεύγουν με τίποτα.

Διαλέξαμε τους 3 πιο δύσκολους καλοκαιρινούς λεκέδες και σας δείχνουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να τους διώξετε.

Πριν, όμως, δείτε πώς θα βγάλετε τους πιο δύσκολους λεκέδες από τα άσπρα μπλουζάκια σας δείτε 3 tips που δεν πρέπει να ξεχνάτε κάθε φορά που δημιουργείται λεκές σε κάποιο ρούχο σας.

- Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε στο νους σας είναι το πόσο σύντομα θα προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το λεκέ από τη στιγμή που δημιουργήθηκε.

- Όταν δοκιμάζετε κάποιο απορρυπαντικό σε ευαίσθητα υφάσματα, δοκιμάστε το πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια του ρούχου για να δείτε αν το συγκεκριμένο απορρυπαντικό καταστρέφει το ρούχο σας.

-  Για όλα τα υφάσματα εκτός από μετάξι και μαλλί, προτιμήστε απορρυπαντικά που περιέχουν ένζυμα γιατί είναι πιο αποτελεσματικά με τους λεκέδες.

Γρασίδι Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πιάτων και μια οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ. Στη συνέχεια βάλτε λευκό ξίδι ή μικρή ποσότητα χλωρίνης στον λεκέ που απέμεινε και πλύντε κανονικά στο πλυντήριο ρούχων. Το καθαρό οινόπνευμα μπορεί επίσης να καθαρίσει αποτελεσματικά τον λεκέ από γρασίδι. Επειδή, όμως, μπορεί να βλάψει το ρούχο σας δοκιμάστε το πρώτα αναμεμειγμένο με νερό (50:50 αναλογία) και αν δεν υπάρξει πρόβλημα στο ρούχο δοκιμάστε στη συνέχεια να βάλετε καθαρό οινόπνευμα κατευθείαν στον λεκέ.

Φρούτα

Λεκές από κεράσι Ο λεκές από κεράσι είναι ένας πολύ δύσκολος λεκές. Για να τον καθαρίσετε αποτελεσματικά θα χρειαστεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένη μέθοδο καθαρισμού. Αναποδογυρίστε το ύφασμα και βάλτε το μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό ώστε να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ. Απλώστε υγρό πιάτων στην λερωμένη περιοχή και αφήστε το ρούχο σας μέσα στη λεκάνη για 15-30 λεπτά. Ξεπλύντε στη συνέχεια με κρύο νερό και πλύντε στο πλυντήριο με χλωρίνη για χρωματιστά. Αν ο λεκές μετά το πλύσιμο στη λεκάνη δεν φύγει, τότε χρησιμοποιήστε οξιζενέ, αφήστε το να απορροφηθεί για λίγα λεπτά και ξεπλύντε καλά. Πλύντε στη συνέχεια κανονικά στο πλυντήριο ρούχων.

Προσοχή Αν έχετε στεγνωτήριο μην βάλετε το ρούχο σας εκεί αν δεν βεβαιωθείτε πρώτα πως ο λεκές έχει φύγει εντελώς.

Λεκές από καρπούζι Ξεκινήστε πλένοντας με υγρό πιάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρεθεί η ζάχαρη από τον λεκέ. Στη συνέχεια βάλτε πάνω στον λεκέ οξιζενέ και αφήστε το να απορροφηθεί για 5-10 λεπτά. Αμέσως μετά βάλτε ξίδι (ακριβώς πάνω από το οξιζενέ) και αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά. Τέλος, πλύντε κανονικά στο πλυντήριο ρούχων.

Παγωτό Βάλτε το ρούχο σε κρύο νερό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αφήστε το για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε πάνω στον λεκέ υγρό πιάτων. Τοποθετήστε το ρούχο μέσα σε μια λεκάνη με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Κάθε λίγα λεπτά τρίψτε ελαφριά τον λεκέ. Στη συνέχεια βάλτε απορρυπαντικό για λεκέδες (θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ) και αφήστε το πάνω στον λεκέ για 7-10 λεπτά. Στο τέλος πλύντε, όπως θα κάνατε, στο πλυντήριο ρούχων.

Πηγή: spirossoulis.com