Έναν 52χρονο αρχαιοκάπηλο συνέλαβαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Στην κατοχή του βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα από υστερορωμαϊκούς έως και νεώτερους χρόνους, που αποτελούν προϊόν εκσκαφής και προκαλούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αρχαιολογικής υπηρεσίας…

Ο 52χρονος είχε ακόμη στην κατοχή του από όπλα μέχρι και βλήματα.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, στην περιοχή της Πολίχνης, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνέλαβαν τον 52χρονο, σε βάρος του οποίου  σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του νόμου, που αφορά «την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και του νόμου για όπλα.
Ειδικότερα, σε αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και το αυτοκίνητο του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Αντικείμενα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων: 2 σταυροί-εγκόλπια, 4 δαχτυλίδια, εκ των οποίων δύο με σχηματισμό πλοχμού και ταινιόσχημη στεφάνη και δύο με δισκοειδή σφενδόνη, 7 νομίσματα, τμήμα από χάλκινο επίμηκες αντικείμενο, τμήμα μετάλλου.

Αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος: 3 χάλκινα δαχτυλίδια, 4 σταυροί, 5 χάλκινα μικρά κύπελλα, ένα αργυρό παιδικό βραχιόλι, εξάρτημα κόσμησης με τον δικέφαλο αετό, μεταλλικό επίραμμα στολής, μενταγιόν από απονομισματοποιημένα νομίσματα, χάλκινο οκτάκτινο εξάρτημα κοσμήματος μεταλλικά εξαρτήματα θύρας, μεταλλικό βάρος ζυγίσματος.

Σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιας αρχαιολόγου, τα παραπάνω αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και χρονολογούνται από τους υστερορωμαικούς έως και τους νεώτερους χρόνους, ορισμένα εξ αυτών αποτελούν αντικείμενα εκσκαφής και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν ένα όπλο, τύπου FLOBER, δεκάδες φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων, 13 βλήματα, 3 γεμιστήρες και μία ξιφολόγχη.
Ο 52χρονος αρχαιοκάπηλος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

arxaia_2