Τα δάχτυλα ακουμπούν στο ειδικό μηχάνημα, ο σαρωτής εισάγει το δαχτυλικό αποτύπωμα και μέσα σε δευτερόλεπτα γίνεται η ταυτοποίηση του δράστη.

Παραδίπλα σε ένα δεύτερο μηχάνημα, εισάγεται ψηφιακά μια φωτογραφία. Μέσα σε λίγα λεπτά συγκρίνεται με χιλιάδες άλλες που βρίσκονται καταχωρημένες στη βάση δεδομένων της ΕΛΑΣ. Ο σεσημασμένος κακοποιός έχει μόλις εντοπιστεί. Δεν είναι εικόνες από αμερικανική αστυνομική σειρά, αλλά από το ελληνικό CSI, το οποίο έχει μετακομίσει για λίγες ημέρες στους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. δίπλα από τον Πύργο του ΟΤΕ, οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να ενημερωθούν και να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

csi-1.jpg

Ειδικότερα μπορούν να ενημερωθούν για Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Ευρώ αλλά και για δύο νέα αυτοματοποιημένα συστήματα που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ. μέσω ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης φωτογραφιών και το αυτοματοποιημένο σύστημα αναγνώρισης και ταυτοποίησης δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων.

Τα λαγωνικά των πλαστών

Το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Ευρώ έχει έδρα την Αθήνα και συνεργάζεται με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντικείμενο του είναι να ερευνά για κέρματα και χαρτονομίσματα αμφιβόλου γνησιότητας σε όλη την Επικράτεια. Χαρακτηριστικό της σημαντικότητας του είναι ότι είναι η μόνη υπηρεσία της Αστυνομίας η οποία είναι σε απευθείας συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας, μέσω ειδικού εξοπλισμού στα ειδικά εργαστήρια, ερευνά τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν ενσωματωμένα μέσα στα χαρτονομίσματα προκειμένου να διαπιστώσει την γνησιότητα τους.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ μπορούν να ενημερωθούν για τα εμφανή μέτρα και τα απλά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν για να διαπιστώσουν αν το χαρτονόμισμα που κατέχουν είναι πλαστό.

CSI ΔΕΘ

Αν οι μέθοδοι που ακολουθούν οι πρωταγωνιστές αμερικάνικων αστυνομικών σειρών για να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα σας φαίνονται κάτι μακρινό, κάνετε λάθος.

Στην Ελληνική Αστυνομία διαθέτουν ειδικά μηχανήματα τα οποία έχουν βοηθήσει στην ταυτοποίηση δραστών άγριων εγκλημάτων αλλά και στην εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης φωτογραφιών, το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα, βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται να επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη.

csi-3.jpg

Το σύστημα αυτό συγκρίνει και αναλύει βιομετρικά χαρακτηριστικά προσώπου, αποστάσεις παραμέτρους και σχήμα και άλλα πολλά τα οποία δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Όσο για το αυτοματοποιημένο σύστημα αναγνώρισης και ταυτοποίησης δακτυλικών παλαμικών αποτυπωμάτων, βρίσκεται στη διάθεση της Αστυνομίας από το 2006. Διενεργεί ελέγχους βιομετρικών χαρακτηριστικών δακτυλικών αποτυπωμάτων τα οποία δεν αλλοιώνονται, συνεπώς αποτελεί εχέγγυο ασφαλών συμπερασμάτων.

csi-2.jpg

Βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε όλες τις περιφερειακές Εγκληματολογικές Υπηρεσίες και μπορεί να βρει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο αν τα αποτυπώματα ανήκουν σε σησημασμένο άτομο ή αν τα αποτυπώματα βρέθηκε σε σκηνή εγκλήματος στο παρελθόν.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει στα χέρια της η Ελληνική Αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα δύο συστήματα τον τελευταίο λόγο έχει ειδικός αναλυτής της Υπηρεσίας.

Τι είναι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) είναι η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της χώρας και παρέχει σημαντική επιστημονική υποστήριξη και συνδρομή στο έργο όχι μόνο της Αστυνομίας, αλλά και όλων των Διωκτικών Αρχών και των Αρχών επιβολής του Νόμου.

To 1919 συστήθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα το πρώτο «Κεντρικό Γραφείο Εγκληματολογικής Σημάνσεως», το οποίο το 1925 μετονομάστηκε σε «Κεντρικό Γραφείο Εγκληματολογικών Αναζητήσεων». Το 1929 το Κεντρικό Γραφείο Εγκληματολογικών Αναζητήσεων ονομάστηκε «Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών». Το έτος 1992 προήχθη σε «Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών» και κατέστη αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό του Σώματος, η δε τοπική της αρμοδιότητα εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.

Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, υπάγεται διοικητικά η Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στα Επιτελεία των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, με εξαίρεση τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργούν 11 Τμήματα Εγκληματολογικών Ερευνών. Επιπρόσθετα στις έδρες των Πρωτοδικείων λειτουργούν 52 Γραφεία Εγκληματολογικών Ερευνών.