Βήμα πίσω δεν προτίθεται να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά την παρουσία της στην περιοχή των Εξαρχείων. Ήδη, από τις αρχές Αυγούστου έχει προβεί σε οκτώ επιχειρήσεις-σκούπα κατά των εμπόρων ναρκωτικών που δρουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", πρόθεση της ηγεσίας είναι οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν ούτως ώστε σταδιακά να καθιερωθεί η παρουσία αστυνομικών στα Εξάρχεια, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο εκκένωσης των κατειλημμένων κτηρίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. και εάν αυτά θα ακολουθήσουν ή θα προηγηθούν της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, στα Εξάρχεια υπάρχουν σήμερα 23 κτήρια υπό κατάληψη, στα 12 από τα οποία διαμένουν πρόσφυγες, ενώ τα 11 έχουν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών.

Γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των ήδη υφιστάμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών, ούτω ς ώστε να υποδεχθούν όσους αλλοδαπούς απομακρυνθούν από τις καταλήψεις.