Αλεξανδρούπολη: Τραυματίες και καταστροφές στις καλλιέργειες εξαιτίας της κακοκαιρίας

|
THESTIVAL TEAM

Σημαντικές ήταν οι καταστροφές που σημειώθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας χθες σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις, οικίες και οχήματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Ειδικότερα, δέκα άτομα, τα οποία τραυματίστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας, προσήλθαν χθες το βράδυ στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Νοσηλείας έχρηζε μόνο ένας 66χρονος, ενώ ευτυχώς τα υπολοιπα περιστατικά ήταν ελαφρά.

Αναφορικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες, στο 105% εκτιμά τη ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της Μάκρης ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Από τη Μεσημβρία μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης η ζημιά είναι στο 105%. Όλος ο καρπός κάτω. Από τις ελιές της Μάκρης να έχει μείνει μόλις το 10%. Μεγάλη η ζημιά, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Ήδη περιμένουμε γεωπόνους του ΕΛΓΑ για μία πρώτη εκτίμηση της καταστροφής».

Θέση για το ζήτημα δεν παρέλειψε να πάρει και η Περιφέρεια. «Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Περιφέρεια ήταν παρούσα στο συμβάν», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, επισημαίνοντας την άμεση κινητοποίηση των αρχών και κάνοντας επίσης λόγο για τις διαδικασίες αποζημιώσεων. «Άμεσα η Πολιτική Προστασία επικοινώνησε με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης της πληγείσας, από τη χαλαζόπτωση και την έντονη κακοκαιρία, περιοχής και να κινηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Επικοινώνησα αμέσως και με τον ΕΛΓΑ για να έχουμε άμεση εκτίμηση των ζημιών, ενώ από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής».

Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη δέχτηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, 30 κλήσεις και πραγματοποίησε 11 κοπές δέντρων, ενώ στο Νομό Ροδόπης, όπου επίσης εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, το Σώμα δέχτηκε 79 κλήσεις και πραγματοποίησε 28 κοπές δέντρων και 20 αντλήσεις.

Τα προβλήματα ηρεκτοδότησης αποκαταστάθηκαν άμεσα, ενώ με ανακοινώσεις τους, ο Δήμος και η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά στις κατασκηνώσεις της Μάκρης είναι ασφαλή.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.