Επ' αυτοφώρω συνελήφθησαν χθες στην Κοζάνη δύο επίδοξοι απατεώνες, οι οποίοι επιχείρησαν να εξαπατήσουν έναν 56χρονο και να του πάρουν 20.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ο 56χρονος δέχθηκε χθες το πρωί τηλεφώνημα από άγνωστο, ο οποίος προσποιούμενος τον γιατρό, του είπε πως η κόρη του είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης για την οποία απαιτούνταν 20.000 ευρώ

Κατόπιν ενημέρωσης του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης για το περιστατικό, οργανώθηκε άμεσα αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας αστυνομικοί της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας, συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, έναν 32χρονο άνδρα και μία 41χρονη γυναίκα, την ώρα που αυτοί μετέβησαν σε προκαθορισμένο σημείο, για να παραλάβουν το χρηματικό ποσό που είχαν συμφωνήσει.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί μαζί με άλλα τέσσερα άτομα που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Όπως προέκυψε, τα άτομα τις δύο προηγούμενες μέρες  αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν με  τον ίδιο τρόπο τυλάχιστον τρεις ακόμα γυνάικες, μία 71χρονη στην Κοζάνη, μια 47χρονη και μία 70χρονη στη Λάρισα, οι οποίες αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών.

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων αλλοδαπών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• το χρηματικό ποσό των χιλίων τριακοσίων σαράντα πέντε (1.345) ευρώ,
• τρία (3) κινητά τηλέφωνα,
• ιδιόχειρες σημειώσεις και εισιτήρια υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των τεσσάρων αγνώστων μελών της εγκληματικής ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα και άμεσα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.