Η σκοτεινή εξαφάνιση μιας μητέρας, της Σύρμως Κανλίδου 60 χρόνων από τον Πύργο Ορεστιάδας, μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας της εκπομπής "Φως στο Τούνελ".

Αγνοείται από την ημέρα του Αγιασμού του Λυκείου στο οποίο για χρόνια εργαζόταν σαν καθαρίστρια. Από την Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη κανείς όσο κι αν ψάχνει, δεν μπορεί να εντοπίσει ένα ίχνος της.

Η Παρασκευή Κανλίδου που ξεκίνησε την έρευνα για την εξαφάνιση της μητέρας της κόντρα στους υπόλοιπους συγγενείς της, βρέθηκε στο στούντιο του «Τούνελ».

«Χρειάζομαι απαντήσεις για να μην υπάρχουν σκιές για το τι μπορεί να της συνέβη. Η μητέρα μου ήταν πάντα μια μεγάλη αγκαλιά για μένα και την αδελφή μου, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

Έχω ψάξει παντού, ακόμη και σε μοναστήρια, αλλά δεν την βρήκα πουθενά. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πως πάντα έκρυβε πολύ καλά τα προσωπικά της έγγραφα και τώρα βρέθηκαν σε εμφανή σημεία στο σπίτι της.

Θέλω να ευχαριστήσω τις Αρχές για τις έρευνες που έχουν κάνει, αλλά τους παρακαλώ να συνεχίσουν, να μη σταματήσουν. Να ψάξουν με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και σ’ άλλους χώρους. Απευθύνω έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να με βοηθήσει», τόνισε με έμφαση.

«Με έψαχνε πριν χαθεί…»

Η Σύρμω αντί να πάει στο Λύκειο κατευθύνθηκε περπατώντας προς την Ορεστιάδα. Μετά μπήκε σε ένα ταξί με προορισμό τη γενέτειρα της το χωριό Χειμώνιο, για να επισκεφθεί τη νονά της, από την οποία ήθελε να ζητήσει βοήθεια.

Η νονά της αγνοούμενης γυναίκας ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Αγγελικής Νικολούλη και επικοινώνησε μαζί της από την Γερμανία όπου ζει. Όπως είπε η Σύρμω την ημέρα που χάθηκε, την αναζήτησε εναγωνίως στο χωριό Χειμώνιο όπου βρισκόταν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ίδια δεν συνάντησε ποτέ την αγνοούμενη, γιατί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έλειπε από το σπίτι της. Την επομένη περίμενε μήπως εμφανιστεί κάτι που δεν έγινε. Μετά από μέρες βρήκε κρεμασμένη σε μια συκιά του κήπου της , μια σακούλα με μια τυρόπιτα και ένα αναψυκτικό που είχε αφήσει γι αυτήν η άτυχη μητέρα. Μέσα στη σακούλα υπήρχε και η απόδειξη αγοράς που έγραφε 11-9-18, ημέρα που εξαφανίστηκε.

Η νονά της αγνοούμενης που γνώριζε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο σπίτι της, ζητάει από τους αστυνομικούς να συνεχίσουν τις έρευνες σε στάβλους της περιοχής.

Το μήνυμα του Δημάρχου

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο «Τούνελ», ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, απηύθυνε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να βοηθήσει για να βρεθεί η Σύρμω.

«Η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί πολύ με αυτήν την υπόθεση και ελπίζει να βρεθεί ένα ίχνος της. Οι κάτοικοι μόνο θετικά λόγια έχουν να πουν γι αυτή τη γυναίκα. Έχουν ακουστεί διάφορα και θα ήθελα με τη σειρά μου να περάσω το μήνυμα, οι ταλαιπωρημένες γυναίκες να μην επιλέγουν τη σιωπή. Έχουμε σαν Δήμος μέσω της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας αντιμετωπίσει ανάλογα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Πιστεύω πως ακόμα και στο μεγαλύτερο πρόβλημα, υπάρχει λύση», τόνισε.

Χωρίς ίχνη…

Οι Αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες και στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Έβρου με αρνητικό αποτέλεσμα. Οι συνοριοφύλακες της περιοχής δεν συνάντησαν καμία γυναίκα με τα χαρακτηριστικά της να περιφέρεται.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν και το ενδεχόμενο η Σύρμω να βρίσκεται σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Οι τηλεθεατές ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα με την υπόθεση της μητέρας και στο χωριό της άνοιξαν στόματα…

Οι καταγγελίες για το μαρτύριο που ζούσε στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, ήταν πολλές. Κάποιοι υπέδειξαν και συγκεκριμένα σημεία, για να ερευνηθούν.

«Εύχομαι να κατέληξε σε κέντρο για κακοποιημένες γυναίκες…»

«Εγώ θέλω να πιστεύω πως έφυγε και πως είναι ζωντανή».

Μ' αυτά τα λόγια και πίσω από ένα χαμόγελο η κόρη της αγνοούμενης γυναίκας προσπάθησε μπροστά στην κάμερα να κρύψει την αγωνία που νιώθει για την τύχη της.

«Τελευταία την άκουγα να λέει πως δεν περνούσε καλά και φαινόταν ιδιαίτερα προβληματισμένη. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα έπαιρνε πρωτοβουλίες. Είχε φίλες αλλά καμιά δεν πήγαινε στο σπίτι της γιατί δεν είχε καλές σχέσεις με τον πατέρα μου. Γενικά δεν ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος…», είπε στο «Τούνελ» η Παρασκευή Κανλίδου.

Η ίδια δεν αποκλείει αυτή η κατάσταση να την οδήγησε στη φυγή προκειμένου να ξεφύγει από το δυσάρεστο κλίμα μέσα στο οποίο ζούσε. «Δεν νομίζω ότι είχε τη δύναμη να κάνει κακό στον εαυτόν της. Σκέφτομαι πως ενώ η ίδια δεν θα το τολμούσε, ίσως κάποιος την βοήθησε να πάει σε κέντρο κακοποιημένων γυναικών, κάτι που εύχομαι», είπε χαρακτηριστικά.

«Λένε στο χωριό ότι χτυπούσα τη γυναίκα μου…»

Ο σύζυγος της αγνοούμενης Σύρμως Κανλίδου, μίλησε στο «Τούνελ» για την εξαφάνιση της.

Περιέγραψε στη δημοσιογράφο τα πρώτα δύσκολα και φτωχικά χρόνια του γάμου τους, που η Σύρμω βοσκούσε ζώα στους αγρούς. Υποστήριξε πως υπήρξε μεγάλη αγάπη μεταξύ τους και τώρα που εξαφανίστηκε συνεχώς τη γυρεύει. Ανέφερε πως οι φήμες που κυκλοφορούν στο χωριό πως την κακοποιούσε, είναι ψέματα. Ο ίδιος είπε ότι πήγε στο καφενείο πριν εκείνη ξεκινήσει για το σχολείο και δεν γνωρίζει τι συνέβη.

«Δεν πήγε στον αγιασμό γιατί μας είπαν πως την είδαν στην Ορεστιάδα. Όταν το απόγευμα δεν επέστρεψε σκέφτηκα πως κάτι θα ‘ παθε και πήραμε τηλέφωνο στην Αστυνομία. Από τότε μέχρι σήμερα είναι άφαντη…», είπε χαρακτηριστικά.

«Την περίμενα σαράντα μέρες, αλλά οι ελπίδες έσβησαν…»

Ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την ανώνυμη μαρτυρία που έφτασε στην εκπομπή και που έλεγε πως την είδαν να επιστρέφει στον Πύργο όπου έμενε.

«Έχω να τη δω από τις 11 Σεπτεμβρίου. Από την Αστυνομία μου είπαν ότι πρέπει να γύρισε πίσω, αλλά εγώ δεν την είδα».

Πηγή: anikolouli.gr