Στην εξιχνίαση πέντε περιπτώσεις διαρρήξεων ΑΤΜ από μέλη συμμορίας και δύο κλοπές μοτοσικλετών προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.

Ειδικότερα, για την υπόθεση συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων και της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, αλλά και με τη συνδρομή αστυνομικών του Α.Τ. Κασσάνδρας, που μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα κατάφεραν να λύσουν το γρίφο.

kl1.JPG

Χθες το πρωί, συνελήφθησαν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τέσσερα άτομα, τρείς ομογενείς ηλικίας 32, 38 και 40 ετών κι ένας 22χρονος Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της Εγκληματικής Οργάνωσης – Συμμορία, των Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών τετελεσμένες και σε απόπειρα, για παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, για παράβαση του Νόμου περί Όπλων, για παράβαση του Νόμου περί Τελωνειακού Κώδικα και για Κλοπή.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι, ως μέλη συμμορίας, από τον Ιανουάριο του 2018 έως και χθες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέρρηξαν πέντε ΑΤΜ στις περιοχές Πεύκων, Ασβεστοχωρίου, Λαγυνών, Τριλόφου και Επανομής, απ’ όπου αφαίρεσαν συνολικά 113.280 ευρώ.

kl2.jpg

Πώς δρούσαν

Η συμμορία είχε συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προκαλώντας έκρηξη στα αυτόματα ταμειολογιστικά μηχανήματα, με διοχέτευση αερίου και πρόκληση σπινθήρα (μέθοδος PLOFKRAAK).

Μάλιστα, προσέγγιζαν, αλλά και απομακρύνονταν από τους στόχους τους με κλεμμένες μοτοσικλέτες.

Τι εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, αλλά και σε καταλύματα όπου διέμεναν προσωρινά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

- 2 πιστόλια,
- φυσίγγια και κάλυκες διαφόρων τύπων,
- μεταλλική σιδερογροθιά,
- μαχαίρι,
- πτυσσόμενο μαχαίρι,
- ξιφολόγχη,
- δίκαννο όπλο το οποίο όπως διαπιστώθηκε αφαίρεσαν σε προγενέστερο χρόνο από οικία ημεδαπού στις Συκιές Θεσσαλονίκης,
- 1.670 λαθραίες συσκευασίες τσιγάρων,
- χρηματικό ποσό σχετιζόμενο με εμπορία αδασμολόγητων πακέτων τσιγάρων,
- πλήθος κοσμημάτων,
- πλήθος κινητών τηλεφώνων,
- πλήθος ηλεκτρικών συσκευών,
- πλήθος αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων και κλειδιών οικιών και οχημάτων.

kl3.jpg

Σημειώνεται ότι, δύο εκ των συλληφθέντων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές και εξέτισαν πολυετής ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που τελούσε ληστείες τραπεζών στη Θεσσαλονίκη με βαρύ οπλισμό και χρήση κλεμμένων δικύκλων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την τυχόν συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση.

kl4.JPG

kl5.JPG

kl6.JPG

kl7.JPG