Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πάτρα, για την απομάκρυνση μεταναστών, που διέμεναν στους άτυπους καταυλισμούς που είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σε χώρους των πρώην εργοστασίων ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου, απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.30 το πρωί και σε αυτή έλαβαν μέρος ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εισήλθαν ταυτόχρονα και στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις και με συντονισμένο τρόπο, οι 600 περίπου μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός Αχαΐας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων τους και η ταυτοποίηση τους.

Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και εισαγγελείς ανηλίκων.

Η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, δήλωσε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και ανέφερε ότι οι μετανάστες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους. «Όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα».