Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκή επιχείρηση, ο 57χρονος Γεωργιανός εγκέφαλος πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε Ελλάδα και Γαλλία. Ο Γεωργιανός αρχιμαφιόζος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους αρχηγούς της ρωσικής μαφίας, έχοντας μάλιστα τον βαθμό του "Vor V Zakone" (σ.σ. τίτλος τιμής των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας που στα ρωσικά σημαίνει "κλέφτης του νόμου") είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και η επιχείρηση για τη σύλληψή του, αλλά και άλλων μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε βάρος του 57χρονου και δύο στενών συνεργών του είχαν εκδοθεί ισάριθμα ευρωπαϊκά εντάλματα των διωκτικών αρχών της Γαλλίας. Εκτός από την επιχείρηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, μία δεύτερη, παράλληλη, πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εκεί αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 17 συλλήψεις, φερόμενων ως μελών της ίδιας οργάνωσης.

Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων.

Η κινηματογραφική επιχείρηση στην Πυλαία

Η επιχείρηση στο σπίτι της οδού Βουλγαροκτόνου, στην Πυλαία, για την σύλληψη των τριών κακοποιών ήταν κινηματογραφική. Ο εγκέφαλος της οργάνωσης και οι δύο συνοδοί– σωματοφύλακές του αντιστάθηκαν κατά την προσαγωγή τους, ενώ ο ίδιος στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε όχημα της αστυνομίας που τον είχε εγκλωβίσει. Κατά τη διάρκεια της διαδικασία η οποία αναστάτωσε τη γειτονιά, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ωστόσο ο Διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διέψευσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, όπως είχαν αρχικά καταγγείλει περίοικοι. Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα φυσίγγια και δύο μαχαίρια. 

Στη Θεσσαλονίκη η επιχείρηση ήταν διήμερη- συνεχίστηκε και την Τρίτη- σε άλλα 13 σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Ασφάλειας.

Συνολικά συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (δύο Αρμένιοι, ένας Ρώσος και οι υπόλοιποι Γεωργιανοί), μεταξύ των οποίων ο 57χρονος αρχιμαφιόζος αλλά και δύο ακόμη ηγετικά στελέχη.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούταν σε διαρρήξεις και κλοπές σε οικίες και διαμερίσματα, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες."Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών προέκυψε η ένταξη των προαναφερόμενων μελών στην οργάνωση τουλάχιστον από τα μέσα του 2015 μέχρι και τη σύλληψη τους" σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης ο Αστυνόμος Β', Πέτρος Τάνος.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Μάκης Αϊβαζίδης, σημείωσε ότι "για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία". "Με τις συλλήψεις 14 μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποδομήσαμε πλήρως ένα οργανωμένο δίκτυο, που ενέχεται σε δεκάδες υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη" πρόσθεσε ο κ. Αϊβαζίδης.

Πώς λειτουργούσε η οργάνωση

Στο πλαίσιο της έρευνας η οποία έχει διαρκέσει έναν χρόνο και συνεχίζεται, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση διέπραξε τουλάχιστον 56 διαρρήξεις και κλοπές σε κατοικίες και διαμερίσματα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με την χρηματική αξία των κλοπιμαίων να ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ.

Όπως προέκυψε, εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι πραγματοποιούσαν δύο με τρεις κλοπές την ίδια ημέρα, με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι τρείς διωκόμενοι με τα ευρωπαϊκά εντάλματα προσήχθησαν πρώτα ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα εφετών για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το σκέλος της έκδοσής τους στη Γαλλία. 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τα κλοπιμαία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία:

leia1.jpg

leia2.JPG

leia3.JPG

leia4.jpg

leia5.jpg

leia6.JPG

leia7.jpg

leia8.JPG

leia9.JPG