Σπείρα που έκλεβε χάλκινα αντικείμενα από κοιμητήρια σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λαυρεωτικής. Ειδικότερα συνελήφθησαν κοντά στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ένας 56χρονος μια 55χρονη και ένας Αλβανός, 42 ετών, μέλη της σπείρας, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε πλήθος μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών, που είχαν κλαπεί, καθώς και ένα σφυρί και μία σπάτουλα, που χρησιμοποιούσαν για να αφαιρέσουν τα αντικείμενα από τα μνήματα. Όπως διαπιστώθηκε τα συγκεκριμένα αντικείμενα τα είχαν αφαιρέσει από το κοιμητήριο της Παιανίας.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί δύο (2) περιπτώσεις, όπου αφαίρεσαν από μνήματα του Κοιμητηρίου Λαυρίου ενενήντα τέσσερα (94) μπρούτζινα καντήλια και ανθοδοχεία και από μνήματα του Κοιμητηρίου Κερατέας (50) καντήλια και πλήθος χάλκινων ανθοδοχείων.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι συλληφθέντες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, μετέβαιναν σε διάφορα Κοιμητήρια της Αττικής και κατόπτευαν τον χώρο, υπολογίζοντας το πλήθος και την αξία των μπρούτζινων καντηλιών, ανθοστηλών, σταυρών και θυμιατών των μνημάτων. Εν συνεχεία, το ίδιο ή το επόμενο βράδυ αφαιρούσαν τα ανωτέρω αντικείμενα, αφού προηγουμένως επιβεβαίωναν ότι δεν βρίσκεται κανείς στο χώρο των Κοιμητηρίων και πέριξ αυτών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αποχωρούσαν. Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να μην εντοπίζονται εύκολα από τις αρχές.

Εκτιμάται ότι έχουν διαπράξει δεκάδες παρόμοιες κλοπές που δεν έχουν καταγγελθεί.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο ΙΧ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • Δύο (2) μπρούτζινοι σταυροί
  • Δεκαέξι (16) μπρούτζινες ανθοστήλες
  • Εξήντα πέντε (65) μπρούτζινα καντήλια και Τέσσερα (4) καπάκια
  • Δέκα (10) μπρούτζινα θυμιατά
  • Ένα (1) σφυρί
  • Μία (1) σπάτουλα

Σημειώνεται, ότι οι δύο (2) ημεδαποί συλληφθέντες είχαν συλληφθεί και κατά το παρελθόν, από αστυνομικούς του Τ. Α Θηβών, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζονται.