Για την καταστροφική πυρκαγιά που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη μίλησε δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς κάνοντας λόγο για μεγάλη οικολογική καταστροφή.

«Δέκα χιλιάδες στρέμματα εκτιμώ ότι έχουν καεί μέσα σε τρεις ημέρες στη βόρεια Ζάκυνθο» λέει ο δήμαρχος στο protothema.gr και προσθέτει: «Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή. Καίγεται ένα αιωνόβιο πευκοδάσος αυτή τη στιγμή. Όποιος αποδειχθεί ότι έβαλε τη φωτιά, να τιμωρηθεί παραδειγματικά». Επίσης, όπως μας είπε ο δήμαρχος, άλλα 14.000 στρέμματα είχαν καεί το προηγούμενο διάστημα στο νησί.

«Είναι όλη η περιοχή γύρω από τα χωριά Βολίμες, Αναφωνήτρια, Μαριές και Οθωνοί στη βόρεια Ζάκυνθο που έχει καεί. Ήταν μια εφιαλτική νύχτα η χθεσινή, ευτυχώς από το πρωί είμαστε καλύτερα», αναφέρει ο Παύλος Κολοκοτσάς για την κατάσταση της φωτιάς. Και επειδή μιλά και ως δήμαρχος ενός τουριστικού νησιού, συμπληρώνει: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλοι οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν τις διακοπές τους με ηρεμία».

Ωστόσο, μεγάλη πυροσβεστική δύναμη παραμένει στο νησί μέχρι και αυτή την ώρα, καθώς η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη με τις φλόγες να καταστρέφουν με μανία ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο στο χωριό Μαριές, για το οποίο το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά. Νωρίτερα εξάλλου οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα επιχειρούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο καναντέρ και τρία ελικόπτερα, αλλά και 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο. Το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στο νησί για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής 15 ακόμα οχήματα και 60 πυροσβέστες.

Την ίδια ώρα, σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται οι Αρχές για τον εντοπισμό των εμπρηστών που εικάζεται ότι ευθύνονται για τις φωτιές.

Στις 22:45 τη νύχτα της Κυριακής, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για τρεις νέες εστίες, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Και αυτό, την ώρα που οι εμπρηστές που εντόπισε ελικόπτερο κοντά στις Μαριές, κατάφεραν, καθώς φαίνεται, να ξεφύγουν!

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, έχει προσαχθεί ένας ύποπτος, ο οποίος ανακρίνεται στο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ο νεαρός, ενώ βρισκόταν με την μοτοσικλέτα του κοντά στο σημείο όπου μπήκαν οι φωτιές, σε σήμα της αστυνομίας να σταματήσει, αρνήθηκε, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Ακόμη δύο άτομα που βρίσκονταν μαζί του κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τα χωράφια και αναζητούνται.