Ημερίδα στο ΑΠΘ: “Η άκρα δεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ζητήματα ταυτότητας, ρατσισμού και οικονομικής κρίσης”

|
THESTIVAL TEAM

Στην εμφάνιση και την ενίσχυση της άκρας δεξιάς επικεντρώνεται η ημερίδα που διοργανώνει το Colloquium του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, ώρες 18.00-21.00.

Η ημερίδα με τίτλο «Η άκρα δεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ζητήματα ταυτότητας, ρατσισμού και οικονομικής κρίσης» θα λάβει χώρα στο Κτίριο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του Αριστοτελείου (Αίθουσα 319, 3ος όροφος).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Άρης Στυλιανού.

Σε μια περίοδο αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης, η ακροδεξιά άντλησε από βαθιές δεξαμενές δυσαρέσκειας, διαχέοντας λόγους απομονωτισμού και ξενοφοβίας ως πανάκεια για τις ανισότητες. Στόχος των διοργανωτών της ημερίδας είναι να εξετάσουν τους όρους συγκρότησης αυτών των αφηγημάτων μέσα από ένα πλέγμα ερωτήσεων, όπως μεταξύ άλλων:

-Πώς διαγράφεται η πορεία της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση και ενίσχυσή της;

-Η οικονομική κρίση, οι αντιδράσεις σε πολιτισμικές μεταβολές και η επιτάχυνση των αλλαγών σε επίπεδο αξιών λειτουργούν ως ευκαιρίες για την άνοδο και εδραίωση της άκρας δεξιάς; 

-Πώς μπορεί να ανακοπεί η πορεία της;

-Ελληνική ιδιαιτερότητα ή γενική ευρωπαϊκή τάση; Δεξιός εξτρεμισμός, νέοι εθνικισμοί και κινήματα «ταυτότητας».

-Ποια η πορεία ριζοσπαστικοποίησης του δεξιού λόγου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες;

Afisa.jpg

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι:

-Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Η ευρωπαϊκή άκρα δεξιά σε ανοδική τροχιά: πολιτισμικές αντιδράσεις και οικονομικοί φόβοι»

-Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

«Για τις (ακρο)δεξιές ‘‘πολιτικές της ταυτότητας’’. Ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν»

-Θωμάς Σιώμος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

«Ο ‘‘ευρωπαϊκός τρόπος ζωής’’: ακροδεξιός λόγος, κρίση και βιο-πολιτικές προκείμενες στο όριο μεταξύ εθνικισμού και λαϊκισμού»

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.