Ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο ΑΠΘ

|
THESTIVAL TEAM

Ημερίδα για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου οργανώνουν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική ιστορία, πόλεμος και στρατηγικές σπουδές» του ίδιου Τμήματος.

Η Ημερίδα με τίτλο «Σε ταραγμένα νερά: Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 11:00-18:00, στην αίθουσα 319, στο κτίριο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στην Ημερίδα θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στα ζητήματα της περιοχής, καθώς και οι γενικότερες τάσεις και προοπτικές που διαγράφονται. Θα τεθούν, επίσης, ζητήματα πολιτικών επιλογών και σχεδιασμού, στην Ελλάδα ειδικά και στην Κύπρο, χώρες οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και που καλούνται να σηκώσουν το βάρος προκλήσεων και διεκδικήσεων από «σύμμαχο» χώρα. 

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ρευστού σκηνικού που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ευρύτερος γεωγραφικός χώρος που περιβάλλει τη χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία αποσταθεροποίησης. Βασικό χαρακτηριστικό του ρευστού αυτού σκηνικού είναι η χρήση ή η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας ως μέσο επίλυσης διαφορών, υλοποίησης επιδιώξεων ή εξασφάλισης διπλωματικών πλεονεκτημάτων. 

Ομιλητές στην Ημερίδα είναι οι εξής: 

• Δημήτριος Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α. Ελληνικού Στρατού, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού

• Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

• Κωνσταντίνος Λαγός, Λέκτορας Αεροπορικής Ιστορίας, Σχολή Ικάρων

• Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

• Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

• Νικόλαος Α. Παπαναστάσης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Αντισυνταγματάρχης ε.α.

• Θέμης Τζήμας, Δρ. Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.