Τρόπους προκειμένου να βάλει «φρένο» στις βιαιοπραγίες, αλλά και στις καταλήψεις εντός των πανεπιστημίων φαίνεται πως εξετάζει το επιτελείο του υπουργείο Παιδείας και ένας από αυτούς είναι η είσοδος με κάρτα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο Παιδείας αναζητώντας τρόπου φύλαξης των ΑΕΙ και στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει ξανά το σενάριο της εισόδου των φοιτητών στα πανεπιστήμια με τη χρήση κάρτας. Ωστόσο προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, ανάλογες πρωτοβουλίες θα πρέπει να λάβουν και οι διοικήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η σύνταξη πάντως του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση δεν έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιαστεί μέχρι τέλος του έτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η συγκεκριμένη πρόταση

Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο συζητά την «εγκατάσταση» κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια, αφού η εν λόγω πρόταση επανέρχεται κατά καιρούς στο προσκήνιο. Σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας η συγκεκριμένη λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε μικρά πανεπιστήμια, καθώς είναι πιο δύσκολα εφαρμόσιμη για τα Ιδρύματα που έχουν μεγάλα κάμπους. Και βεβαίως συνδυάζεται με επαρκή φωτισμό τις βραδινές ώρες των πανεπιστημιακών χώρων και «άνοιγμα» τους σε περιόδους Σαββατοκύριακων ή αργιών στην τοπική κοινωνία με τη μορφή εκδηλώσεων ή επιστημονικών συναντήσεων.

«Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων», τονίζει ο ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ν. Παπαϊωάννου.

«Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού, κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει. Το σύστημα μπορεί σήμερα πιστεύω να αυτορυθμιστεί, με διαδικασίες συναίνεσης και συνεργασίας όλων των μερών του», καταλήγει.