Είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας γιορτάζει το Κέντρο Ξένων Γλωσσών SPEAK. Με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, μιλήσαμε με την κα Σοφία Γερμανού, Διευθύντρια Σπουδών του SPEAK, για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την εκπαίδευση ενηλίκων και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένας χώρος μέσα στον οποίο ομιλούνται καθημερινά 20 ξένες γλώσσες και δημιουργούνται πολίτες του κόσμου.

Η φετινή σπουδαστική χρονιά είναι ιδιαίτερη για το SPEAK, το οποίο γιορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας. Πείτε μας πως σκοπεύετε να γιορτάσετε;

Πράγματι το SPEAK γιορτάζει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας, ενεργούς δράσης και διάκρισης στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης. 25 χρόνια μέσα στα οποία διδάξαμε 20 διαφορετικές ξένες γλώσσες σε περισσότερους από 15.000 σπουδαστές, ενώ γίναμε και εξεταστικό κέντρο σε 5 από αυτές. Η χρονιά λοιπόν είναι εορταστική για εμάς. Ήδη πραγματοποιήσαμε τον Σεπτέμβριο έναν μεγάλο διαγωνισμό υποτροφιών με πολλούς νικητές, ενώ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα συνεχίσουμε με αντίστοιχα δώρα, εκδηλώσεις και δράσεις για τους σπουδαστές μας αλλά και για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Έχει ξεκινήσει η νέα σπουδαστική χρονιά για το SPEAK; Αυτοί που ενδιαφέρονται για εκμάθηση ξένης γλώσσας αλλά δεν το αποφάσισαν ακόμη, προλαβαίνουν να εγγραφούν;

Η νέα σπουδαστική χρονιά ξεκινάει αυτές τις μέρες, που σημαίνει ότι όποιος ενδιαφέρεται για εκμάθηση ξένης γλώσσας προλαβαίνει να κάνει την εγγραφή του άμεσα και να ενταχθεί σε ένα από τα 70 καινούρια τμήματα που ξεκινούν στο SPEAK. Οι φοιτητές, οι πτυχιούχοι και οι επαγγελματίες που ενδιαφέρεται να ενταχθούν σε κάποιο από αυτά τα τμήματα, μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με το SPEAK, να ενημερωθούν για τις ώρες και μέρες διεξαγωγής των μαθημάτων, την ημερομηνία έναρξης, τα δίδακτρα, και να ξεκινήσουν άμεσα την εκμάθηση της αντίστοιχης ξένης γλώσσας. Να προσθέσουμε όμως ότι τα τμήματα του Οκτωβρίου δεν είναι τα μόνα για τη σαιζόν 2019-2020. Μέσα στη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξουν κάθε μήνα νέες ενάρξεις τμημάτων, για όσους δεν το αποφάσισαν εγκαίρως, ή για εκείνους που η ανάγκη για ξένη γλώσσα προκύψει αργότερα μέσα στη χρονιά.

Γνωρίζουμε ότι στο SPEAK διδάσκονται 20 ξένες γλώσσες. Ποιες είναι αυτές;

Οι γλώσσες που διδάσκουμε στο SPEAK και για τις οποίες θα λειτουργήσουν φέτος νέα τμήματα είναι τα Ρώσικα, Κινέζικα, Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Νορβηγικά, Τούρκικα, Σέρβικα, Βουλγάρικα, Πορτογαλικά, και βεβαίως οι πιο παραδοσιακές -ή συνηθισμένες αν θέλετε- δυτικοευρωπαϊκές, δηλαδή Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά. Για όλες αυτές τις γλώσσες θα λειτουργήσουν στο SPEAK όχι μόνο τμήματα αρχαρίων, αλλά και προχωρημένων για Β’ και Γ΄ επίπεδο γνώσης.

Ποιες γλώσσες είναι οι πιο δημοφιλείς αυτή την περίοδο;

Οι Ασιατικές γλώσσες (Κινέζικα, Ιαπωνικά, Κορεάτικα) είναι οι αγαπημένες για την νέα γενιά, που μεγαλώνει με πολλές επιρροές από την ασιατική κουλτούρα (ταινίες, κομικς, video games κ.α.). Τα Ρώσικα και οι Βαλκανικές Γλώσσες (Τούρκικα, Σέρβικα, Βουλγαρικα κ.α.) αποτελούν σταθερή επιλογή για όσους εργάζονται στον τομέα του τουρισμού αλλά και του εμπορίου στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες στρέφονται στις βορειοευρωπαϊκές γλώσσες όπως τα Σουηδικά και τα Νορβηγικά, με στόχο τις σπουδές ή τη μόνιμη εγκατάσταση στις χώρες αυτές. Επιπλέον οι εξελίξεις των τελευταίων ετών με το προσφυγικό ζήτημα, οδηγούν πολλούς επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους στην εκμάθηση Αραβικών. Και βέβαια υπάρχουν πάντα οι κλασσικά δημοφιλείς δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).

Ποιες είναι οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες που κάνουν το SPEAK να ξεχωρίζει;

Το SPEAK είναι κάτι περισσότερο από ένα κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών, είναι ένα πολυπολιτισμικό ινστιτούτο. Για τις 20 ξένες γλώσσες που διδάσκουμε διαθέτουμε το πλέον αξιόλογο εκπαιδευτικό δυναμικό, με περισσότερους από 40 καθηγητές, οι οποίοι είναι φιλόλογοι στις γλώσσες που διδάσκουν, ενώ πολλοί από αυτούς είναι native speakers. Η διδασκαλία της κάθε γλώσσας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από γραμματική και λεξιλόγιο, αφού οι καθηγητές φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με ολόκληρο τον πολιτισμό της αντίστοιχης χώρας. Το SPEAK ενισχύει και υποστηρίζει αυτή την τακτική, μέσα από διενέργεια σεμιναρίων, εκδόσεις βιβλίων, συμμετοχή σε πολιτισμικές εκδηλώσεις και δράσεις. Παράλληλα οι σπουδαστές μας συμμετέχουν ενεργά στο blog, το web radio και την εφημερίδα μας.

Ποιο είναι το κοινό που απευθύνεται στο SPEAK για εκμάθηση ξένης γλώσσας;

Είναι γνωστό όλα αυτά τα χρόνια ότι στο SPEAK λειτουργούν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών για ενήλικες. Όλοι όσοι χρειάζονται μια γλώσσα για τις σπουδές τους, την εργασία τους ή το βιογραφικό τους (φοιτητές, σπουδαστές, πτυχιούχοι, επαγγελματίες και άνθρωποι της αγοράς), μαζί με όλους όσους θέλουν να μάθουν μια γλώσσα από αγάπη προς τον πολιτισμό της αντίστοιχης χώρας, αναγνωρίζουν το SPEAK ως το κορυφαίο Κέντρο εκμάθησης Ξένων γλωσσών και απευθύνονται σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια όμως εντάξαμε στο πρόγραμμά μας και εφηβικά τμήματα για τις ασιατικές γλώσσες (Κορεάτικα, Κινέζικα, Ιαπωνικά). Τα τμήματα αυτά δημιουργήθηκαν λόγω της εξοικείωσης που έχει η νέα γενιά με την Ασιατική κουλτούρα, και της απαίτησης που εξέφραζαν προς εμάς πολλοί έφηβοι αλλά και οι γονείς τους, για οργανωμένα τμήματα εκμάθησης των αντίστοιχων γλωσσών.

Τι ισχύει σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι. Πόσο εφικτό είναι να κάνει ξένη γλώσσα ένας φοιτητής ή ένας οικογενειάρχης;

Στο SPEAK αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της εποχής και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, σε όλους τους τομείς, και στον οικονομικό. Φέτος ιδίως, με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του SPEAK, διατηρήσαμε ειδικές προσφορές στα δίδακτρα σε όλη τη διάρκεια των εγγραφών, μέχρι και σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη των νέων τμημάτων. Όσοι επιλέξουν το SPEAK για εκμάθηση ξένης γλώσσας, εγγράφονται σε αυτό με μειωμένη τιμή διδάκτρων, και απολαμβάνουν ειδικούς διακανονισμούς αποπληρωμής, προσαρμοσμένους στις ανάγκες τους και στα δεδομένα της εποχής.

SophiaGermanou.jpg

Info:

SPEAK

Τσιμισκή 80, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310225717

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.speak.edu.gr

https://speaklanguageschool.blogspot.com/
https://twitter.com/speak_languages
https://www.facebook.com/speak.school/
https://www.youtube.com/user/SpeakLanguageSchool