Την διαμαρτυρία τους για τη μεταστέγαση του 44ου Δημοτικού Σχολείου στο χώρο του 34ου εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γονέων του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος σημειώνει ότι η αναγκαιότητα της εκκένωσης του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος λόγω προβλημάτων στατικής ανεπάρκειας, έχει διαπιστωθεί από τις αρχές του χρόνου, ωστόσο τόσο η Αντιδημαρχία Παιδείας, όσο και η Περιφερειακή Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης «προσπαθούν να βρουν μία λύση για τα 58 παιδιά του 44ου δημοτικού σχολείου, λίγες μέρες μόλις πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Ο Σύλλογος Γονέων θέτει το πρόβλημα της επικινδυνότητας της αυλής στο 34ο δημοτικό και θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον αν το κτίριο πληροί τις προδιαγραφές να στεγάσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών με ασφάλεια.

«Ο Σύλλογος Γονέων του 34ου Δ.Σ. καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τους ιθύνοντες να δώσουν τη βέλτιστη λύση στο ζήτημα, προτάσσοντας το καλό των μαθητών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με την πρόθεση μετεγκατάστασης του 44ου Δημοτικού Σχολείου στο χώρο που στεγάζεται το 34ο Δημοτικό Σχολείο, ο Σύλλογος Γονέων του 34ου Δ.Σ. διαπίστωσε πρόσφατα ότι δυστυχώς, ενώ η αναγκαιότητα της εκκένωσης του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος λόγω προβλημάτων στατικής ανεπάρκειας, έχει διαπιστωθεί από τις αρχές του χρόνου (αρ. 667/26.02.2019 έγγραφο του Αντιδήμαρχου Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης), τόσο η Αντιδημαρχία Παιδείας, όσο και η Περιφερειακή Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης προσπαθούν να βρουν μία λύση για τα 58 παιδιά του 44ου δημοτικού σχολείου, λίγες μέρες μόλις πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αδυνατώντας να βρουν άλλη λύση, οι κ.κ. Μπαρμπουνάκης (πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και νυν εντεταλμένος Σύμβουλος στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) και Κόπτσης (Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας) πρότειναν την μετεγκατάσταση τους στο 34ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης.
Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αίθουσες του 34ου Δημ. σχολείου, όπως των εικαστικών, της μουσικής (ίσως και του τμήματος ένταξης;) προκειμένου να βρεθεί ο χώρος για να εγκατασταθούν τα παιδιά του 44ου Δ.Σ., ενώ παράλληλα το 44ο Δ.Σ. υποβιβάζεται σε 3θέσιο (μαθητές δύο τάξεων ανά τμήμα). Οδηγούμαστε δηλαδή σε έναν καθολικό υποβιβασμό της ποιότητας της εκπαίδευσης των μαθητών και των δύο σχολείων και μάλιστα στο έτος 2019 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εν μέσω ανακοινώσεων για την χωρίς προβλήματα έναρξη της σχολικής χρονιάς από τους αρμόδιους.

Την Τετάρτη 4/9/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Συλλόγου Γονέων του 34ου ΔΣ με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας κ. Αλ. Κόπτση για να γίνει μια ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συστέγαση αυτή. Δυστυχώς η απόφαση είναι ειλημμένη και τα παιδιά των δύο σχολείων θα πρέπει να συνυπάρξουν σε συνθήκες που κάθε άλλο τιμητικές είναι για τη δημόσια εκπαίδευση.
Υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα προς επίλυση σε σχέση με αυτή τη συστέγαση.

- Τι θα γίνει με τα παιδιά τoυ τμήματος ένταξης του 34ου Δημ. Σχολείου που ήδη δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο ισχύον σχολικό περιβάλλον και χρειάζονται μία ισορροπία στην καθημερινότητα τους;

- Τι θα γίνει με την επικινδυνότητα της αυλής, το χρόνιο πρόβλημα του 34ου Δ.Σ. λόγω της εν γένει κατασκευής της (παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι στρωμένη με πλάκες πεζοδρομίου με αυξημένη ολισθηρότητα όταν ο ίδιος ο Δήμος έχει αντικαταστήσει αυτές τις πλάκες από πολλά πεζοδρόμια της πόλης), που οδηγεί σε επανειλημμένες και καταγεγραμμένες κλήσεις στο ΕΚΑΒ για να μεταφερθούν μαθητές του Σχολείου στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να εξεταστούν για τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους και να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες;

- Επισκέφτηκε κλιμάκιο του Δήμου ή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να βεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει δύο σχολικές μονάδες; Τι θα γίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμός, πυρκαγία);

- Έχει ελεγχθεί το σύστημα πυρασφάλειας αν λειτουργεί;

- Το κτίριο συνολικά πληροί τις προδιαγραφές να στεγάσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών με ασφάλεια;
- Υπάρχει κάποιος που υπεύθυνα θα μας το βεβαιώσει αυτό;

- Τι θα γίνει με τα παιδιά του 44ου Δ.Σ. που καλούνται να συνυπάρχουν σε ένα τμήμα δύο τάξεις μαζί που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας με έκπτωση στη γνώση με τη μετατροπή του Σχολείου σε 3θέσιο;

- Γιατί οι παραπάνω κύριοι δεν κατάφεραν να επιλύσουν το θέμα αυτό στη διάρκεια τόσων μηνών, όπως άλλωστε συνέβη με την περίπτωση του 1ου Πειραματικού Σχολείου και της μεταφοράς του στην Οικοκυρική Σχολή;
- Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια δικαιώματα στην εκπαίδευση; Προφανώς με τις βεβιασμένες επιλογές που προτείνονται όχι.

Ο Σύλλογος Γονέων του 34ου Δ.Σ. καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τους ιθύνοντες να δώσουν τη βέλτιστη λύση στο ζήτημα, προτάσσοντας το καλό των μαθητών το οποίο είναι και το πρώτο μέλημα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας, όπως μας έχει ενημερώσει και όχι με την εξόφθαλμη υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης μαθητών στις ευαίσθητες ηλικίες του Δημοτικού».