Αναγόρευση καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Stephen Harrison.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο Καθηγητής Harrison προτείνεται για την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, «γιατί έχει να επιδείξει εντυπωσιακή παρουσία και αξιοσημείωτη προσφορά στον χώρο της Λατινικής Φιλολογίας και γενικά της κλασικής γραμματείας. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν εκ των πλέον επωνύμων Λατινιστών διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ Ελλήνων και ξένων φιλολόγων τόσο για το επιστημονικό έργο του όσο και για το ήθος του. Η ενεργός συμμετοχή του στις επιστημονικές δραστηριότητες του Τομέα Κλασικών Σπουδών τιμά το Τμήμα και το Πανεπιστήμιό μας, το καλό όνομα του οποίου μεταφέρει διεθνώς».

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

Έναρξη-Προσφώνηση

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας,Καθηγητή Αιμίλιο Δημ.  Μαυρουδή

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγητή Αιμίλιο Δημ.  Μαυρουδή

Έπαινος του τιμωμένου

από τον Καθηγητή της Λατινικής Φιλολογίας, Ακαδημαϊκό,

Καθηγητή Θεόδωρο Δημ. Παπαγγελή

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας,

Καθηγητή Αιμίλιο Δημ. Μαυρουδή

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας,

Καθηγητή Αιμίλιο Δημ. Μαυρουδή

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής

από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο

με θέμα «An Issue of Genre and Form in Roman Literature: Expanded Epigram in Horace and Propertius»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

O Καθηγητής Stephen Harrison σπούδασε Kλασική Φιλολογία στo Κολλέγιο Balliol του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου το 1987 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ, με θέμα της διδακτορικής διατριβής του την Αινειάδα του Βεργιλίου. Tο ίδιο έτος εξελέγη μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Κολλέγιο Corpus Christi του ίδιου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια εξελίχθηκε στις επόμενες βαθμίδες μέχρι και την καταληκτική βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή το 2008. Από το 2010 διδάσκει επίσης ως Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και από το 2015 στο Norwegian University of Science and Technology, στο Τρόντχαϊμ.  Ως Επισκέπτης Καθηγητής διδάσκει επιπλέον στο Πανεπιστήμιο του Stanford (2017-2019), στις ΗΠΑ, και τέλος του έχει ανατεθεί διδασκαλία ως Extraordinary Professor στο University of Stellenbosch στη Νότια Αφρική, από το 2018 έως το 2021.

Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του εστιάζουν πρωτίστως στο αρχαιοελληνικό και το λατινικό έπος, στο αρχαιοελληνικό και το λατινικό μυθιστόρημα, στη ρωμαϊκή λυρική ποίηση, σε ζητήματα ειδολογικού εμπλουτισμού, αλλά και στην πρόσληψη της αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας κατά τη Βικτωριανή περίοδο. Μία μονογραφία του, με τίτλο: Horace, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη σειρά Greece&Rome (CUP 2014), έχει μεταφραστεί στη Nέα Eλληνική.

Ο Καθηγητής Harrison έχει διατελέσει μέλος πληθώρας συντακτικών και συμβουλευτικών επιτροπών των πλέον έγκριτων διεθνώς περιοδικών, επιστημονικών σειρών και πανεπιστημιακών εκδοτικών οίκων στον χώρο της Κλασικής Φιλολογίας. Είναι, μεταξύ άλλων, εκλεγμένο μέλος της Academia Europaea (από το 2007), της Academia Vergiliana di Mantova (από το 2012), της Norwegian Academy of Sciences Historical Philosophical Class (από το 2014) και Αντεπιστέλλον μέλος της Polish Academy of Arts and Sciences (από το 2016

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.