Μπορούν οι σηματοδότες να κάνουν πολλά παραπάνω από το να αλλάζουν τα χρώματά τους και να «ειδοποιούν» οδηγούς και πεζούς;

«Ναι» απαντούν οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η αν. καθηγήτρια Πληροφορικής στο Α-ΤΕΙ Παρασκευή Αθανασιάδου Μεντζέλου.

Η εργασία τους είναι μία από τις τρεις που επιλέχθηκαν από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουν στον 3ο Μαραθώνιο Καινοτομίας, στην Αθήνα στις 10- 12 Μαϊου 2019.

«Δουλέψαμε με τους φοιτητές μου στο θέμα των έξυπνων σηματοδοτών, μελετώντας παραδείγματα πόλεων στο εξωτερικό. Με τη χρήση της τεχνολογίας και την ενσωμάτωση αισθητήρων για παράδειγμα , μπορούν οι σηματοδότες να καταγράψουν τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων, να ειδοποιήσουν ασθενοφόρο αν παραστεί ανάγκη , ακόμη και να …κόψουν κλήση! Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε , είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας και θα τη βελτιώσουμε με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, την αλλαγή της συμπεριφοράς μας, αλλά ακόμη και με καθημερινές πρακτικές λύσεις», λέει η Π.Αθανασιάδου Μεντζέλου.

Στον φετινό 3ο Μαραθώνιο Καινοτομίας City Challenge Croundhackathon Smartcity#3 συμμετέχουν και οι φοιτητές Αντώνης Βαρυτιμιδης, Δημήτρης Δεδέογλου , Θόδωρος Παπαθεοδώρου του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στο City Challenge Crowdhackathon #Smartcity 2 που είχε διοργανώσει το 2018 η ΚΕΔΕ η συμμετοχή των νέων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς έδωσαν το παρόν πάνω 1500 συμμετέχοντες και 112 ομάδες.

Ο Μαραθώνιος City Challenge crowdhackathon #smartcity3 πραγματοποιείται από τις 10 Μαΐου έως και τις 12 Μαΐου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.