Σύνοδος Πρυτάνεων: Από τις 31 Αυγούστου δεν θα μπορούμε να δώσουμε πτυχία!

|
THESTIVAL TEAM

Των κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των πανεπιστημίων κρούουν οι ακαδημαϊκοί από την Ερέτρια όπου…

πραγματοποιείται η 70η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των ελληνικών πανεπιστημίων.

Κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο πλαίσιο 4009/11 «προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πανεπιστήμια». Στις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία Διευθυντών Τομέων, Προέδρων Τμημάτων, Κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα Πανεπιστήμια, να μη διοικούνται  και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα  να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές.

Οι πρυτάνεις με το ομόφωνο ψήφισμά τους επαναλαμβάνουν τις προτεινόμενες από την πλευρά τους αλλαγές στο νόμο πλαίσιο. Συγκεκριμένα προτείνεται: 

1. Αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο 

2. Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. 

3. Άμεση εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών (Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων κ.α. ) από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. 

4. Διασφάλιση της Δημόσιας Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

5. Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της Φοιτητικής Μέριμνας (σίτιση, στέγαση, κ.α.) 

6. Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, αναμένεται να φτάσει στην Ερέτρια στις 7 το απόγευμα για την πρώτη ομιλία του προς τους πρυτάνεις.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, αναμένεται να δηλώσει ότι ο Νόμος Πλαίσιο θα εφαρμοστεί καθώς αποτελεί νόμο του κράτους. Παράλληλα θα ακούσει τις απόψεις των πρυτάνεων και θα ανανεώσει το ραντεβού του μαζί τους.

Μαζί με τον κ. Αρβανιτόπουλο, στην Ερέτρια θα βρίσκεται και ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου. Εκτιμάται τέλος, ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επιδιώξει να ρίξει τους τόνους και να επιτύχει συναίνεση με την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.